Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Sportclubs laken besluitvorming rond Enschedese zwembaden: €˜We worden overgeslagen! €™

462182 zwembaden 1

Er wordt niet naar ze geluisterd, zeggen verenigingen die gebruik maken van de Enschedese zwembaden. En dat is heel frustrerend als het gaat om de toekomst van hun baden. Onze wensen worden volkomen genegeerd, we zijn volledig overgeslagen.

Anja Kruise | Tubantia

De toon bij drie sportverenigingen was hard, donderdagavond in de stedelijke commissie die voor het eerst in maanden fysiek weer in de raadszaal bijeen was. Het collegevoorstel over de toekomst van de zwembaden was het enige agendapunt.

Het college wil de komende jaren een nieuw zwembad bouwen op het Diekman. Het bad zal bestaan uit twee bassins voor zwemlessen, doelgroepen en verenigingen. Eén met een watertemperatuur van 30 graden, het andere met 32 graden warm water. En omdat met deze twee baden geen ruimte is voor wedstrijdzwemmen, blijft Het Slagman in principe open tot 2028.

Geen goed woord over
De drie sportverenigingen die zich hadden aangemeld als inspreker, hebben geen goed woord over voor de gang van zaken. Niet voor het collegevoorstel, en al helemaal niet hoe dat tot stand is gekomen.

Bestuurslid Lies Bossink van OSV Tyros was het felst in haar kritiek. Er wordt niet goed naar ons geluisterd. Wij als gebruikers zijn nooit bij de besluitvorming betrokken.

Onze wensen volkomen genegeerd
Onze wensen zijn door het college volkomen genegeerd, vervolgde ze. We worden overgeslagen, er wordt niet gekeken naar wat wij aandragen. Gebruikers zijn blijkbaar alleen maar voor de details, maar wij kunnen heel goed meedenken over het grote geheel.

Enschede verdient beter

Dezelfde geluiden kwamen van Ellie van Houten (namens Triathlon Club Twente) en voorzitter Wormeester van zwemclub EZC. Wormeester noemde het voorstel van het college ronduit een slecht plan . Enschede verdient beter.

Meepraten mochten ze dus niet, maar Bossink als Wormeester hadden beiden wél grote fouten ontdekt in het rapport van onderzoeksbureau HEVO dat ten grondslag ligt aan het collegevoorstel.

Schande

Ze spraken er schande van. Lies Bossink: De foute cijfers van het onderzoeksbureau zijn echt ernstig. Zó zwak, ongekend!

Genoemde aantallen vierkante meters kloppen volgens beide verenigingen bijvoorbeeld niet. Er is maar liefst een verschil van 250 vierkante meter tussen de cijfers die het onderzoeksbureau noemt, en de berekeningen van de twee gebruikers zelf.

Geen groot wedstrijdbad

Onbegrip is er ook waarom het college twee nieuwe baden wil, beide met een watertemperatuur van rond de 30 graden. Logischer zouden een bad zijn met water van 31 graden en een van 27 graden. Het is een schande dat een plaats als Enschede geen groot wedstrijdbad heeft van 25 x 21 meter. Waarom nu investeren in kleinere baden, we missen de onderbouwing. Doe dan meteen het grotere , merkte Lies Bossink op.

Meedenken? Natuurlijk
Verschillende partijen namen de klacht van de gebruikers en de door hen gemelde fouten in het onderzoeksrapport serieus. Ook sportwethouder Niels van den Berg gaf aan meteen met de gesignaleerde fouten aan de slag te gaan. Als het klopt, dan moet het collegevoorstel natuurlijk worden aangepast. Verschillende raadsleden vroegen de verenigingen of zij verder willen meedenken. Wormeester: Natuurlijk, we beschikken over diverse expertise. Zolang er maar voortgang zit in het proces.

Sportaal had eerder op de dag al zijn standpunt bekend gemaakt. Ook het sportbedrijf verwerpt het collegevoorste

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.