Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hielpen de aaltjes en bacteriën tegen de Enschedese eikenprocessierups?

462262 966761

Vorig jaar rond deze tijd werd Enschede geteisterd door de eikenprocessierups. Een jaar later ziet de wereld er heel anders uit. De rups die dit voorjaar fanatiek werd bestreden, is nu even niet het gesprek van de dag. Hebben de maatregelen geholpen?

"De overlast is echt aanzienlijk minder", kan projectleider eikenprocessierups Petra Klein-Breukink bevestigen. "Het is zichtbaar dat er preventief bestreden is."

Maar ook waar de gemeente dit jaar geen aaltjes of bacteriën heeft gesproeid, zijn minder rupsen zichtbaar. Volgens Klein-Breukink heeft dat te maken met de maatregelen die er vorig jaar werden genomen: "Doordat we de nesten heel fanatiek hebben weggezogen, konden geen motten ontstaan en die konden wederom geen eitjes leggen."

De projectleider geeft aan dat eikenprocessierupsen een beetje regen niet erg vinden. Regent het daarentegen heel heftig, beginnen de rupsen met de bekende 'processies'. "Maar ja, de droogte stimuleert de rups inderdaad niet echt om te groeien", vertelt Klein-Breukink.

2020 is het eerste jaar dat de gemeente op zo'n grootschalige manier met de bestrijding is begonnen. De bedoeling is dat de overlast elk jaar minder wordt. Klein-Breukink kijkt daarom positief de toekomst in.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.