Enschede

AUDIO | Hielpen de aaltjes en bacteriën tegen de Enschedese eikenprocessierups?

Vorig jaar rond deze tijd werd Enschede geteisterd door de eikenprocessierups. Een jaar later ziet de wereld er heel anders uit. De rups die dit voorjaar fanatiek werd bestreden, is nu even niet het gesprek van de dag. Hebben de maatregelen geholpen?

462262 966761
Redactie | 1Twente

âDe overlast is echt aanzienlijk minderâ, kan projectleider eikenprocessierups Petra Klein-Breukink bevestigen. âHet is zichtbaar dat er preventief bestreden is.â

Maar ook waar de gemeente dit jaar geen aaltjes of bacteriën heeft gesproeid, zijn minder rupsen zichtbaar. Volgens Klein-Breukink heeft dat te maken met de maatregelen die er vorig jaar werden genomen: âDoordat we de nesten heel fanatiek hebben weggezogen, konden geen motten ontstaan en die konden wederom geen eitjes leggen.â

Heeft de droogte met minder overlast te maken?
De projectleider geeft aan dat eikenprocessierupsen een beetje regen niet erg vinden. Regent het daarentegen heel heftig, beginnen de rupsen met de bekende âprocessiesâ. âMaar ja, de droogte stimuleert de rups inderdaad niet echt om te groeienâ, vertelt Klein-Breukink.

Grootschalige bestrijding
2020 is het eerste jaar dat de gemeente op zoân grootschalige manier met de bestrijding is begonnen. De bedoeling is dat de overlast elk jaar minder wordt. Klein-Breukink kijkt daarom positief de toekomst in.
foto: Lars Smook
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.