Enschede
Politiek

Annelies Futselaar stopt ermee

Annelies Futselaar (70) stopt als fractievoorzitter van de SP in de Enschedese gemeenteraad. Ze gooit het bijltje er niet meteen bij neer, al had dat weinig gescheeld. "Ik wil bezig zijn met de inwoners van deze stad, niet met spelletjes", zei ze vanmiddag in 1Twente Vandaag.

De druppel
"Een beschamende rel was dat", vertelde Futselaar in 1Twente Vandaag. "Coalitieleden liepen stampvoetend door de raadszaal, vlogen kamertjes in en uit. Dat vond ik heel erg." Futselaar was zo boos dat ze op die avond zelf nauwelijks meer tot een inhoudelijk repliek in staat was, maar het was ook de druppel die een emmer die al een tijdje volstroomde deed overlopen.

Spelletjes
"Weet je, ik vertrouw niemand meer. Als ik iemand erg zie optrekken met een coalitiepartij, dan denk ik: 'Zit die al in de wachtkamer, of zo, voor als de bom barst?'" Futselaar laakt de politieke spelletjes en het gebrek aan integriteit. "PvdA en CU zijn zo begaan met vluchtelingen, landelijk, maar het lijkt erop dat je niet meer je eigen mening mag hebben als je in een coalitie zit. Ze mochten niet voor die motie stemmen. Neem je dan een ander standpunt in alleen om in een coalitie te blijven?"

"Weglopen is de oplossing ook niet"
Futselaar overwoog helemaal te stoppen. Acuut. "Ik dacht: 'Hier wil ik helemaal niet bijhoren.' Ik wil bezig zijn met de inwoners van de stad, niet met spelletjes en dubbele agenda's." Na een nacht erover geslapen te hebben, besloot ze het fractievoorzitterschap op te geven, maar voor de resterende periode nog wel als raadslid aan te blijven. "Weglopen is de oplossing ook niet. Ik ben honderd procent SP'er en er is nog heel veel werk in de stad. De armoedecijfers stijgen en dat wordt de komende periode, na corona, echt niet minder."

Collega-raadslid Piet van Ek volgt Futselaar als fractievoorzitter op. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2022. Dan heeft Futselaar er vier termijnen - dat is zestien jaar - op zitten.

462265 HKEB9577
Annelies Futselaar bij 1Twente Vandaag: "Ik zit hier voor inwoners, niet om spelletjes te spelen" © Ernst Bergboer
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.