Enschede

Annelies Futselaar stopt ermee

Annelies Futselaar (70) stopt als fractievoorzitter van de SP in de Enschedese gemeenteraad. Ze gooit het bijltje er niet meteen bij neer, al had dat weinig gescheeld. âIk wil bezig zijn met de inwoners van deze stad, niet met spelletjesâ, zei ze vanmiddag in 1Twente Vandaag.

462265 HKEB9577
Annelies Futselaar bij 1Twente Vandaag: "Ik zit hier voor inwoners, niet om spelletjes te spelen" © Ernst Bergboer

De druppel
âEen beschamende rel was datâ, vertelde Futselaar in 1Twente Vandaag. âCoalitieleden liepen stampvoetend door de raadszaal, vlogen kamertjes in en uit. Dat vond ik heel erg.â Futselaar was zo boos dat ze op die avond zelf nauwelijks meer tot een inhoudelijk repliek in staat was, maar het was ook de druppel die een emmer die al een tijdje volstroomde deed overlopen.

Spelletjes
âWeet je, ik vertrouw niemand meer. Als ik iemand erg zie optrekken met een coalitiepartij, dan denk ik: âZit die al in de wachtkamer, of zo, voor als de bom barst?ââ Futselaar laakt de politieke spelletjes en het gebrek aan integriteit. âPvdA en CU zijn zo begaan met vluchtelingen, landelijk, maar het lijkt erop dat je niet meer je eigen mening mag hebben als je in een coalitie zit. Ze mochten niet voor die motie stemmen. Neem je dan een ander standpunt in alleen om in een coalitie te blijven?â

âWeglopen is de oplossing ook nietâ
Futselaar overwoog helemaal te stoppen. Acuut. âIk dacht: âHier wil ik helemaal niet bijhoren.â Ik wil bezig zijn met de inwoners van de stad, niet met spelletjes en dubbele agendaâs.â Na een nacht erover geslapen te hebben, besloot ze het fractievoorzitterschap op te geven, maar voor de resterende periode nog wel als raadslid aan te blijven. âWeglopen is de oplossing ook niet. Ik ben honderd procent SPâer en er is nog heel veel werk in de stad. De armoedecijfers stijgen en dat wordt de komende periode, na corona, echt niet minder.â

Collega-raadslid Piet van Ek volgt Futselaar als fractievoorzitter op. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2022. Dan heeft Futselaar er vier termijnen - dat is zestien jaar - op zitten.

Kijk hieronder naar het hele gesprek met Annelies Futselaar bij 1Twente Vandaag.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Annelies Futselaar bij 1Twente Vandaag: âIk zit hier voor inwoners, niet om spelletjes te spelen.â