Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Pieter Omtzigt over motie Vredestein: €œHet gaat me echt aan het hart €

462268 HKEB7562

Apollo-Vredestein doekt de Enschedese fabriek op en verplaatst de productie naar het Hongaarse platteland. Maar niet als het aan Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt ligt. En hij is niet de enige. Woensdag diende hij een motie in om dat te voorkomen, die unaniem door de Kamer werd aangenomen.

Ernst Bergboer | 1Twente

Unaniem is een betrekkelijk unicum in een Kamer die meer versplinterd is dan ooit. Behoud van werkgelegenheid voor Nederland staat hoog op de agenda, natuurlijk. Zeker nu corona zijn duizenden verslaat, ook als het om werk gaat. Maar dat is vermoedelijk niet de enige reden waarom de Vredestein-motie van Omtzigt alle Haagse handen op elkaar kreeg.

Dubieuze constructie
Die overplaatsing van de Enschedese fabriek naar Hongarije kwam namelijk tot stand dankzij een dubieuze constructie van Hongaarse staatssteun en Europese subsidies. In die zin raakt de motie van Omtzigt - en de steun ervoor - ook het functioneren van de landelijke overheid en de Europese Unie.

Werkgelegenheid behouden
Onze regering heeft niet goed opgelet , zei Omtzigt daar vandaag bij 1Twente over. In die zin is zijn motie een Monopoly Kans-kaart: Rutte mag het in dit dossier nog een keer proberen. Een maximale inspanning om werkgelegenheid te behouden, de inzet van Europese middellen om dat te mogelijk te maken, onconventionele methoden nadrukkelijk meenemen - dat is de opdracht aan de premier.

Straks staan er vijfhonderd mensen van vijftig op straat
Omtzigt hoopt dat het niet tot sluiting komt, al neemt ook hij aan dat behoud van de volledige werkgelegenheid bij de Enschedese vestiging onwaarschijnlijk is. Straks staan er vijfhonderd mensen op straat van vijftig die daar dertig jaar hebben gewerkt. In deze tijd. Dat gaat me echt aan het hart.

Over drie weken wil de Kamer een tussenstand. Over zes weken een concreet antwoord.

Hieronder vind je het hele gesprek met Pieter Omtzigt bij 1Twente.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Vredestein-motie Omtzigt: Je kent me toch? Ik hou niet op.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.