Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Het liefst blijf ik met de Art Brut Biënnale in Hengelo’

Nu de provincie de Art Brut Biënnale het stempel 'beeldbepalend evenement' heeft gegeven, is er geld om dit najaar weer een grote tentoonstelling met 'art brut' te houden in Hengelo. Een probleempje: de organisatie is nog op zoek naar een hal van minimaal 3.000 vierkante meter. Om daarmee de kunstenaars de ruimte te geven die hun werk, met z’n vaak extreem grote zeggingskracht, verdient.

Makers van ‘art brut’ zijn beperkt door - of moet je juist zeggen ‘gezegend met’? - een verstandelijke handicap of een psychische aandoening. Dat wil niet zeggen dat iedereen met een beperking of aandoening ook echte kunst maakt. Want dát is het wel, bezweert Jan Noltes, voorzitter van de organiserende stichting: “Veel mensen hebben het idee dat er bij ons op de biënnale alleen werkjes te zien zijn, die gemaakt zijn vanuit liefhebberij. Maar het werk dat hier te zien is, is dat niveau ver ontstegen. Deze kunstenaars zijn gedreven als ‘gewone’ kunstenaars, soms zelfs op het manische af. Ze missen alleen de theoretische basis, die een afgestudeerde kunstenaar wel heeft. Karel Appel vertelde meer dan eens dat hij daar jaloers op was. Omdat die kennis hem voor z’n gevoel juist beperkte.”

““Deze kunstenaars zijn gedreven als ‘gewone’ kunstenaars, soms zelfs op het manische af. Ze missen alleen de theoretische basis, die een afgestudeerde kunstenaar wel heeft.””

Het tweejaarlijkse festival, dat het grootste van Europa is in z’n soort, is drie keer eerder gehouden – in 2013, 2015 en 2018 - en vorig jaar kon het niet doorgaan vanwege corona. Nu wordt het dus alsnog gehouden van 17 tot 26 september. Als corona dan tenminste de wereld uit is. Noltes: “Dat wordt nog best wel spannend. Er komen namelijk kunstenaars vanuit alle hoeken van de wereld naar Hengelo en daarbij zijn het vaak mensen die wat gezondheid betreft in een risicogroep zitten.”

icon_main_info_white_glyph

Wat nog meer?

Naast beeldende kunst is er op de biënnale ook ruimte voor poëzie en zang en ook is een deel van de expositie gewijd aan creatieve uitingen van bezoekers van instellingen uit de regio. Dáár gaat het wel om liefhebberij. Noltes: “Maar dit werk wordt strikt gescheiden getoond van de rest van de expositie.”

Op financieel gebied zijn alle beren van de weg. Dankzij een injectie van de provincie is de begroting van 150.000 voor dit jaar zo goed als rond. “De provincie heeft ons festival onder de ‘beeldbepalende evenementen’ geschaard voor 2021 en 2023. Daarmee komt er 114.000 euro beschikbaar voor de komende twee festivals”, aldus Noltes. Er is nog maar een hobbel te nemen. Een forse. “We zoeken een ruimte van minimaal 3.000 vierkante meter, omdat we niet meer in de Hazemeijerhallen terechtkomen, nu die verbouwd worden.”

Jan Noltes Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
icon_main_info_white_glyph

Tips?

Het liefst blijft Noltes met z’n festival in Hengelo, maar mochten ze elders in de omgeving iets geschikts aangeboden krijgen, zal hij niet direct ‘nee’ zeggen: “De gemeente heeft ons altijd goed geholpen, maar we zitten niet vast aan Hengelo. De locatie moet behalve groot genoeg zijn ook goed bereikbaar en toegankelijk zijn. We hebben inmiddels wat adressen gekregen, maar tips zijn og altijd welkom. Die tips kunnen naar: [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.