Enschede

VIDEO | Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek bieden stagiairs onderdak

Stel je voor: je hebt een stage en die kan ineens niet meer doorgaan, omdat het stagebedrijf jou niet meer kan aannemen of de deuren moet sluiten door corona. En dat terwijl die stage onmisbaar is voor het behalen van je diploma. Veel studenten maken dit de afgelopen weken mee. Daarom hebben het ROC van Twente, Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek hun handen ineengeslagen.

462410 stillrijksmuseum
Laura Ratering | 1Twente

Het is een win-winsituatie. De studenten kunnen hun diploma behalen en de twee Enschedese musea kunnen dankzij de studenten hun deuren openen. Half mei kregen de musea te horen dat ze per 1 juni weer bezoekers mochten ontvangen. âMaar het museum kan alleen open met de hulp van heel veel vrijwilligersâ, aldus Frans Schuitemaker, hoofd commerciële zaken van de twee musea. âDaar zitten een aantal mensen bij die onder de risicogroep vallen en er werd ontraden om die mensen in te zetten.â

Win-win
Heel begrijpelijk voor Schuitemaker, maar dat betekende voor hem dat het museum niet op die manier zou kunnen openen hoe hij dat zou willen. Toen heeft hij contact opgenomen met Els Falkmann van het ROC van Twente. En dit kwam goed te pas op het ROC. Scholieren uit de succesklassen zochten namelijk een geschikte stageplek, omdat hun oude stage niet door kon gaan door de coronacrisis.

Tevreden
Berkan Ãitak is een van de afstudeerders: âWe krijgen de mogelijkheid om de opleiding af te maken en het is natuurlijk een hele mooie omgeving. Elke dag tussen de skeletten.â Of hoe hij het noemt: mammoet Boris.

Falkmann en Schuitemaker zijn blij met de uitkomsten en zien sterke kansen om het traject ook in de toekomst door te laten gaan.
foto: still uit video
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.