Enschede

Spoeddebat seksueel geweld in binnenstad gaat niet door

Schering en inslag. Een uitdrukking die past bij een stad als Enschede, maar dan toch liever niet in de context van geweld, intimidatie en overlast. Na een zoveelste incident afgelopen zondag, waarbij een homo in elkaar werd geslagen, vroeg een aantal raadsleden een spoeddebat aan.

462490 HKEB9800
Ernst Bergboer | 1Twente

Een petitie met de boodschap dat het afgelopen moet zijn met seksuele toespelingen en erger in de binnenstad, een demonstratie tegen structureel racisme, maar ook straatraces in Zuid en scooteroverlast in Oost. Na het geweldsincident van zondagavond was maat voor BBE-raadslid Barry Overink wel vol.

Geen spoeddebat, wel voor de zomer op de agenda
âIk heb de burgemeester gebeld en de fractievoorzitters een mail gestuurdâ, vertelde hij in 1Twente Vandaag. âDit moeten we bespreken, vind ik. Voor het zomerreces.â Maandagavond werd een ingelaste vergadering gevraagd - een spoeddebat. De raadsagenda liet alleen woensdagavond nog ruimte. Dat is - zo bleek vanmiddag - te kort dag.

Het spoeddebat gaat niet door. Dat wil niet zeggen dat het thema niet besproken wordt. Volgende week staan de laatste raadsbijeenkomsten op de planning, waarin ook de recente petitie van Myrthe van der Houwen over seksuele intimidatie en de Black Lives Matter-demonstratie op de agenda staan.

Om die reden stond een aantal collega-raadsleden van Overink ook niet om dat spoeddebat te springen. GroenLinks raadslid Marianne Schouten: âNiet omdat het onderwerp niet belangrijk is, het is super belangrijk.â Volgens Schouten gaat het om een structureel probleem. âMaandag en dinsdag bespreken we de petitie van Myrthe en daar moeten we wat er zondag gebeurde ook in meenemen.â

Luister hieronder naar het hele gesprek met Barry Overink in 1Twente Vandaag.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Barry Overink: âIk heb meteen de burgemeester gebeld.â
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.