Enschede

VIDEO | De wederopstanding der doden op het Boerenkerkhof

Deze profetie durven we wel aan: binnenkort spreken de doden van het Boerenkerkhof. Vijfentwintig van de vijfentwintighonderd mensen die er begraven liggen doen een boekje open over hun eigen geschiedenis en daarmee de geschiedenis van Enschede.

462517 HKEB9809
Ernst Bergboer | 1Twente

Dat boekje opendoen mag je bijna letterlijk nemen. Bezoekers van het kerkhof horen en zien straks fragmenten uit levens van lang-overleden Enschedeërs. Als ze dat willen. De techniek achter deze verschijningen heet âaugmented realityâ, het instrumentarium om er gebruik van te maken bestaat uit een app en een mobiele telefoon.

Eerste Nederlandse voetbaldode
âVolgende week zaterdag komt het eerste verhaal beschikbaarâ, vertelde Ben Snijders van de Historische Sociëteit bij 1Twente Vandaag. âDat gaat om Thomas Tattersall, die op het Boerenkerkhof begraven ligt.â Thomas was de zoon van industrieel John Tattersall. Zijn verhaal vertelt iets over zowel de high-society van textielfabrikanten als het begin van de voetbalsport in ons land. Thomas is hoogstwaarschijnlijk de eerste Nederlandse voetbaldode geweest.

De mooiste verhalen in augmented reality
Augmented reality legt beeld en geluid over het scherm van een mobiele telefoon of een iPad. Wie straks de app opent en de telefoon op een van de vijfentwintig geselecteerde graven richt, wordt teruggevoerd in de tijd. Daarmee wordt het Boerenkerkhof een klein historisch museum in de openlucht. Snijders: âWe kennen van zoân tweehonderdvijftig mensen die er begraven liggen naam en toenaam. Uit die groep hebben we er vijfentwintig gekozen die het mooist konden vertellen over die aspecten van de Enschedese geschiedenis die wij het belangrijkst vonden.â

Onthulling grafmonument
âAanvankelijk was het idee om nazaten of opvolgers van deze vijfentwintig mensen de teksten te laten insprekenâ, vertelde Snijders. âDat is als gevolg van de corona-maatregelen niet gelukt.â Een aantal teksten is nu ingesproken door redactieleden van 1Twente.

Op zaterdag 4 juli wordt Thomas Tattersall tot leven gewekt bij de onthulling van zijn gerestaureerde grafmonument. Daarna volgende anderen. 1Twente is bij die onthulling en zal verslag doen.

De Historische Sociëteit Enschede en Lonneker is initiatiefnemer van deze bijzondere tijdreis. Studenten van de UT bedachten het concept en de techniek.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Ben Snijders van de Stichting Historische Sociëteit Enschede Lonneker bij 1Twente Vandaag.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.