Enschede

VIDEO | Hight-tec noaberschap dankzij covid-19

Testtijd voor de corona-app. De veldtesten van de app die ons moet gaan helpen bij het voorkomen van verspreiding van covid-19 zijn in volle gang. Belangrijkste toetsingscriteria zijn hoe gemakkelijk hij te downloaden en te gebruiken is.

462731 HKEB9873
Ernst Bergboer | 1Twente

De effectiviteit van een corona-app - welke dan ook - hangt in hoge mate af van het aantal mensen dat er gebruik van maakt. Zoân app moet voor iedereen simpel op de telefoon te zetten en met een paar handelingen te gebruiken zijn.

âProbeer âm maar eens te installerenâ
âWe mikken met deze app op een zo breed mogelijk publiekâ, vertelde Wolfgang Ebbers, bijzonder hoogleraar ICT aan de Rotterdamse Erasmusuniversiteit en coördinator van de Twentse veldtest. âProbeer âm maar eens te installeren, eigenlijk is dat de vraag die we stellen bij deze test.â

Tien minuten
Het idee achter de app is betrekkelijk eenvoudig. Zodra je positief op corona wordt getest, geef je dat aan in de app. Alle mensen met wie jij in de afgelopen periode een minuut of tien of langer in contact bent geweest, krijgen een melding. Als ook zij de app gebruiken, dan. âNiet dat jij het bentâ, stelde Ebbers, âmaar dat ze in contact zijn geweest met iemand die corona heeft.â Dat gaat ook op als dat contact een paar dagen voor zoân positieve corona-uitslag was.

Ebbers: âZoân melding moet je dan uitleggen als een signaal dat je het zou kunnen hebben.â Wat je vervolgens zou moeten doen - in quarantaine of je laten testen of nog iets anders - moet volgens Ebbers nog worden bepaald met de GGD. Deze test richt zich op de vraag of de app door iedereen gemakkelijke te gebruiken is of niet.

Privacy
Vragen over privacy worden bij de veldtest die Ebbers begeleidt niet gesteld. âDaar zijn andere teams mee bezig.â Collega Peter-Paul Verbeek, met wie Ebbers gisteren de perspresentatie van de testen deed, buigt zich vandaag over de ethische kanten van de corona-app.

Er wordt nu eerst getest tot 15 juli. Daarna beslist de minister of de app doorgaat en hoe en wanneer hij verder wordt uitgerold.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Wolfgang Ebbers in de studio van 1Twente Vandaag