Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedees college maakt na twee jaar de tussenbalans op: €˜We maken het verschil niet €™

462891 Schermafbeelding 2020 06 30 om 085103

Een Mobiliteitsvisie, een ambitieus Kennispark en verbeteringen aan de Gronausestraat: het zijn de wapenfeiten nu het college van burgemeester en wethouders na twee jaar halverwege op weg is. Maar helpen ze Enschede vooruit?

Teun Staal | Tubantia

Het is precies een jaar gelden dat Gertjan Tillema, de voorman van D66 in de gemeenteraad, politiek Enschede de spiegel voorhield. Het was aan de vooravond van het zomerreces 2019 dat de democraat een visionaire gewetensvraag stelde: hoe zal de Enschedeër ons, bestuurders en raadsleden, over een jaar of twintig herinneren? Wat laten we achter? Het was een aansporing richting raad en college: kom met betekenisvol beleid voor de toekomst.

Coronacrisis
Een veelbewogen politiek seizoen later zit Enschede midden in een coronacrisis die naar verwachting 10 miljoen aan inkomsten scheelt. Die onvoorziene crisis kleurt de tussenbalans na twee jaar collegebeleid door Burgerbelangen, D66, VVD, PvdA en ChristenUnie nadrukkelijk, maar daar wil Tillema zich als aanvoerder van de op een na grootste coalitiefractie niet achter verschuilen. Los van corona, we maken het verschil nog niet. Als we op deze weg doorgaan, zijn we een lichting politici die, zo zal achteraf blijken, op de winkel heeft gepast.

Vanuit de oppositie deelt Ayfer Koç dat kritische oordeel. Ik zie een college dat nu twee jaar aan het werk is, maar dat heeft nog maar weinig opgeleverd , zegt de fractievoorzitter van het CDA over de schaarse revenuen van twee jaar coalitiebeleid.

Visies
En dat terwijl er destijds in 2018 nogal wat visies op allerlei onderwerpen zijn aangekondigd. We zijn nu op de helft, maar ik zie los van wat rammelende raadsvoorstellen nog niet echt resultaten , aldus de christendemocrate, die daarmee vooral de vermeende inhoudelijke ondeugdelijkheid van collegeplannen over de toekomst van de zwembaden en de uitgangspunten voor de Energievisie hekelt. Over beide onderwerpen neemt de raad vanavond tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces een definitief besluit.

Namens coalitieleider Burgerbelangen onderschrijft Marc Teutelink de kritische woorden van Koç niet. Dingen hebben ook tijd nodig. Ik zie in ieder geval een Gronausestraat waar veel goeds is gebeurd, daar leveren we wel degelijk. We zien nu dat we door corona hard worden geraakt als stad. Des te mooier is het dat we als gemeenteraad collectief achter het idee van een investeringsfonds zijn gaan staan. Dat vind ik een verdienste van ons allemaal. Het is nu aan ons allemaal om met zinvolle voorstellen te komen.

Kwetsbaarder

Toch is er meer nodig dan een paar gelegenheidsinitiatieven als antwoorden op de coronacrisis, denkt Tillema. Met de Mobiliteitvisie en de ambitie van het Kennispark is er natuurlijk wel wat in gang gezet. Maar we moeten meer doen. We zijn een stad die kwetsbaarder is dan veel andere steden. Onze werkloosheid ligt hoger, het inkomen lager en we zijn gemiddeld minder gezond. Dan kun je blijven klagen over dat Den Haag ons financieel steeds weer zo hard raakt, maar we kunnen er ook zelf wat aan proberen te doen. Dat kan op één manier: door in te zetten op kansengelijkheid. Kortom, op scholing en onderwijs.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.