Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Tunnelwachten €˜zeer, zeer verheugd €™ over aanhouding €˜domme €™ straatrovers in Enschede

463072 tunnel2

Domme straatrovers waren het, zegt tunnelwacht Huub Filart. Ze hebben de gestolen telefoon verkocht bij een telefoonwinkel.

Lilian ten Donkelaar

Het was een paar maanden rustig rond de fietstunnels naar de Enschedese zuidwijken, maar de afgelopen dagen halen ze weer volop het nieuws. Vrijdagavond werd er weer iemand beroofd. En gisteren maakte de politie bekend dat de daders van een overval in oktober zijn opgepakt. Dat laatste is geweldig nieuws, zegt tunnelwacht Huub Filart. Ik ben zeer, zeer verheugd.

Buurtwachten bewaken de tunnels
Filart riep samen met andere wijkbewoners afgelopen najaar een buurtwacht in het leven. Samen surveilleerden ze langs de tunnels, die inmiddels berucht zijn geworden door hun aantrekkingskracht op hangjongeren en criminelen.

Verklaarbaar, want de tunnels zijn de droom van elke overvaller: het slachtoffer kan geen kant uit, het is er halfdonker en niemand hoort of ziet je. Voor veel wijkbewoners reden om de tunnels te vermijden.

Iets doms gedaan
Dat de daders van de overval in oktober nu zijn aangehouden is goed nieuws, zegt Filart. Ze hebben ook iets heel doms gedaan: ze hebben de telefoon die ze hadden gestolen verkocht bij een telefoonwinkel. En als je zoiets verkoopt moet je je tegenwoordig legitimeren. De politie was het tweetal, 17 en 19 jaar oud, al een tijdje op het spoor, zegt Filart.

En wij hebben ook nog een kleine bijdrage kunnen leveren. Een van onze tunnelwachten kent het slachtoffer en we hebben later nog een gesprek met hem gehad. Dat leverde details op over de beroving die we hebben doorgegeven aan de politie.

Weer beroving is naar bericht
Triest nieuws is natuurlijk dat er afgelopen vrijdag weer een beroving in het fietstunneltje van Boswinkel naar de Wesselerbrink is geweest. Dat is weer een naar bericht , zegt Filart. We zijn juist deze week weer begonnen met onze rondes, dat had een tijdje stilgelegen vanwege corona.

We staan er weer
Vrijdagavond tussen half twaalf en kwart voor twaalf rukten drie jongens de tas weg van een fietser en gingen ervandoor. Hadden tunnelwachten dat kunnen voorkomen? Dat weet je nooit. Je moet maar net op de goede plek zijn. Maar dat we weer beginnen geeft wel de boodschap af: jongens, we staan er weer.

Misschien toch camera s
De groep tunnelwachten is inmiddels dertig man sterk. Ze patrouilleren in groepjes, nieuwe leden zijn altijd welkom, zegt Filart. En wat betreft die camera s bij de tunnels, waar de politiek om heeft gevraagd? Die komen er misschien toch, zegt hij. We hebben binnenkort weer een gesprek met de burgemeester. Het is zeker niet van de baan. Je moet iets doen he? Enschede verruwt. Als je het nu niet de kop indrukt, gaat het van kwaad tot erger.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.