Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede unaniem achter sekswerkers, maar Cathy (27) wacht nog altijd op geld...

463073 bank note 209104 1920 1 2

Sekswerkers moeten ruimhartig gecompenseerd worden voor de coronacrisis en met terugwerkende kracht een bijstandsuitkering krijgen, vindt de Enschedese gemeenteraad. Dinsdagavond nam het daarover een motie aan. Ondertussen wacht de Enschedese prostituee Cathy (27) nog altijd op haar geld. Ik ben het zat.

Joost Dijkgraaf | Tubantia

Enschede wil graag wanhopige sekswerkers te hulp schieten, die door de coronacrisis tussen wal en schip vielen. Daarvoor ondernam de gemeente al meerdere initiatieven, erbovenop werd dinsdagavond een motie aangenomen in de raad. Unaniem schaarden de partijen zich achter de sekswerkers en werd bepaald dat prostituees in de bijstand moeten worden opgenomen, met terugwerkende kracht tot medio maart. En dat daarbij geen vermogenstoets mag plaatsvinden.

Het is nooit goed
Toch zit Cathy (27) nog altijd op haar geld de wachten op haar kamer in Velve-Lindehof. De sekswerkster uit Roemenië, die al vijf jaar in Enschede woont, werkt en belasting betaalt, trok bijna twee maand geleden aan de bel. Toen vertelde ze in deze krant hoe penibel haar situatie is en die van andere sekswerkers. Ik heb echt helemaal niets meer. Letterlijk geen euro om de huur te betalen en geen muntje om eten te kopen , vertelde ze.

De gemeente beloofde beterschap, maar toch loopt het ergens spaak. Ik word al weken van het kastje naar de muur gestuurd , vertelt Cathy, die normaal gesproken bij Club Casanova werkt. Het is nooit goed. Ze zeiden eerder al dat ze snel aan geld zouden helpen, maar ik heb nog steeds niets. Telkens is er weer iets anders. Terwijl ik alles aangeleverd heb wat ze vragen. Ik ben het zat.

Aan de bak
Cathy zegt in ieder geval één sekswerker te kennen met dezelfde problemen. Sekswerkers in nachtclubs werken via de opting-in regeling, een belastingconstructie die tussen het ZZP-schap en loondienst invalt. Daardoor konden ze geen aanspraak maken op het steunpakket voor zelfstandige ondernemers.

Het positieve nieuws is dat Cathy vanaf deze woensdag weer aan de slag mag. Hoewel nachtclubs nog tot 1 september niet open mogen, zijn sekswerkers vanaf 1 juli vrij om te werken, zonder al te veel beperkingen. Bovendien gooit Club Casanova in Enschede de deuren toch al open, van 20.00 uur tot 24.00 uur en voor maximaal tien gasten. Op die manier wordt gehoopt het stempel nachtclub te vermijden. De Roemeense gaat ook direct weer aan het werk. Natuurlijk. Dat is het enige lichtpuntje in een hele zware tijd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.