Enschede

Minister sluit samen met Saxion ‘bizar studiejaar’ af in Enschede

Nog even en dan is het studiejaar 2019-2020 over en uit. Omdat het door corona allemaal anders was dan anders besloot de hogeschool Saxion daar even bij stil te staan. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven kwam er voor naar Enschede.

463165 979066
Michel Hasselerharm | Tubantia

Kijk, daar hadden ze zo waar iets gemeen, de 23-jarige Saxion-student en de 53-jarige minister van onderwijs. âDan moet je sturen en besluiten nemen op basis van heel weinig informatieâ, zei Ingrid van Engelshoven en herkende zo het probleem van Rens Wijma.

De student en de minister ontmoetten elkaar maandagmiddag in de foyer van het Wilminktheater, als onderdeel van de afsluiting van het studiejaar 2019-2020. Die werd opgenomen in de schouwburg en was door studenten en docenten van de hogeschool thuis op de computer te volgen te volgen. Host en Op1-presentator Erik Dijkstra sprak voor de camera met diverse gasten, onder wie de minister en bestuursvoorzitter Anka Mulder. Voorafgaande sprak Van Engelshoven met enkele studenten en docenten over hun ervaringen met onderwijs op afstand en enkele lopende projecten van de hogeschool.

Minister verwacht een voldoende
En zo kwamen minister Ingrid en student Rens onder meer te spreken over zijn stage. Die liep hij bij GGD Twente, net op het moment dat de coronapandemie uitbrak. Rens: âEerst dacht ik dat de stage dus niet zou doorgaan, maar uiteindelijk heb ik die toch kunnen doen. Maar dan vrijwel helemaal vanuit huisâ Dat moest vreemd zijn vermoedde de minister. Rens beaamde dat, maar uiteindelijk lukte het hem toch een bijdrage te leveren aan het opzetten van bron- en contactonderzoek na een besmetting. âDat moet je een voldoende hebben opgeleverdâ, aldus de minister. Dat had ze goed gezien.

Minister steekt hart onder de riem
In het âstreaming gesprekâ met Dijkstra liet de minister weten dat het inderdaad een âbizarâ studiejaar was. âIk moest als minister van onderwijs ineens scholen op slot doen. Zonder te weten hoe lang dat ging durenâ, zei ze. Waar het nieuwe schooljaar in het lager en voortgezet onderwijs door de versoepeling van de maatregelen enigszins normaal lijkt te kunnen verlopen zal dat voor het hoger onderwijs ook vanaf september nog anders zijn. âHoud vol. We zitten echt nog wel even vast aan die 1,5 meter", aldus Van Engelshoven.

Puzzelen over nieuwe studiejaar

Ook bestuursvoorzitter Anka Mulder denkt dat ânormaalâ pas echt in beeld komt als er een vaccin tegen corona is. Al was het alleen maar, omdat naar verwachting niet meer dan 40 procent van de Saxion-studenten straks weer dagelijks met het openbaar vervoer naar Enschede kan. Hoe het studeren in de praktijk uitpakt kan Mulder nog niet zeggen. Mulder: âHet zal neerkomen op een combinatie van lessen online en op locatie. Waarbij de praktijklessen voorrang krijgen. Daarna kijken we stap voor stap wat nog meer mogelijk is.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman