Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Overlast door hangjongeren: skatepark in Glanerbrug per direct afgesloten

463166 glanebrug

De skatebaan en parkeerplaats aan de Ekersdijk in Glanerbrug zijn deze week afgesloten vanwege overlast. De plek trekt zoveel jongeren aan, inmiddels ook uit Enschede, dat het uit de hand liep.

Jenne Smit | Tubantia

In Glanerbrug is de afgelopen weken op verschillende plekken in toenemende mate sprake van overlast door jongeren. Ze stichten brand, richten vernielingen aan, scheuren met scooters en laten overal afval achter, zoals lege flessen en chipszakken.

Groeiend probleem
De omwonenden van het Cruyff Court, het ecopark in de ecozone en de parkeerplaats aan de Ekersdijk zijn het zo langzamerhand beu. Met name de parkeerplaats en de skatebaan aan de Ekersdijk zijn op dit moment een hotspot. Het is de laatste tijd steeds meer een plek geworden waar ook jongeren uit andere wijken van Enschede elkaar ontmoeten. Daarom is de parkeerplaats in overleg met de sportverenigingen de hele maand juli afgesloten. Alleen leden mogen er komen, de politie controleert.

Zoeken naar begrip
Het merendeel van de klachten van de omwonenden komt op het bordje van wijkagent René Nijhuis en wijkregisseur Job Kantelberg van stadsdeel Oost. Gijs Vitadamo probeert als jongerenwerker bij Alifa alternatieven te bieden aan jongeren. Ook probeert hij meer begrip te krijgen tussen de buurtbewoners en de jongeren.

De drie kunnen zich goed voorstellen dat jongeren staan te popelen om elkaar weer te ontmoeten. Alle beperkingen als gevolg van de coronapandemie maakten het moeilijk om op een normale manier contact te hebben. Ze konden niet naar school, het jongerencentrum was dicht en de sportvereniging ook. Nijhuis, Kantelberg en Vitadamo begrijpen dat jongeren op zoek gingen naar ander vermaak. Het is alleen jammer dat een kleine groep daarbij de grenzen overschrijdt, vinden ze.

Jongeren niet steeds maar wegjagen

De afsluiting is in elk geval een tijdelijke ingreep. Op korte termijn willen we rust in de buurt brengen en de jongeren snel alternatieven bieden , zegt Vitadamo. Maar op langere termijn moeten jongeren, buurtbewoners en verenigingen op zoek naar een structurele oplossing. Wij vinden dat we dit probleem alleen samen op kunnen lossen. En zeker niet door de jongeren steeds maar weg te jagen.

Geen vuur met vuur bestrijden
Volgens jongerenwerker Vitadamo moet je geen vuur met vuur bestrijden. Ik geloof in de kracht van het samen oplossen van de problemen, je samen verantwoordelijk gaan voelen , meent hij. Het goede nieuws is dat hij binnenkort misschien weer iets te bieden heeft. In overleg met stadsdeel Oost gaat Alifa weer activiteiten organiseren, nu de regels rond corona zijn versoepeld. Ik hoop bijvoorbeeld dat jongerencentrum De Hut binnenkort weer open kan gaan.

Stoppen met brandjes blussen

Wijkregisseur Kantelberg hoopt ook dat het afsluiten van de parkeerplaats rust brengt in de buurt. Op lange termijn ziet hij vooral het belang in van het vinden van alternatieven voor de jongeren: bijvoorbeeld een geschiktere hangplek of andere activiteiten. Ook wil hij zich samen met Gijs en René inzetten voor het op gang brengen van een dialoog tussen bewoners en jongeren. Het wordt tijd dat we ophouden met het blussen van brandjes en met de jongeren zoeken naar een structurele oplossing.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Jenne Smit
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.