Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Minicampagne van Enschedeër Omtzigt om lijsttrekkerschap CDA: €˜Ik steek mijn nek uit en blijf dat doen €™

463168 omtzigt
Beeld: 1Twente

Een ledenbrief met zijn belangrijkste standpunten, campagne in het hele land, aanschuiven bij talkshows. Pieter Omtzigt uit Enschede haalt alles uit de kast om de CDA-leden ervan te overtuigen dat ze volgende week op hem moeten stemmen als nieuwe lijsttrekker van de partij. In Twente voert hij niet echt campagne, daar kennen ze hem wel.

Kelly Adams | Tubantia

Pieter Omtzigt is een man van de inhoud. Of het nu gaat om de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, corruptie in EU-landen als Malta en Polen of gerechtigheid voor burgers die vastlopen bij een overheidsinstelling.

Ook in zijn strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen blijft het bij het Tweede Kamerlid uit Enschede om de inhoud draaien. In een ledenbrief die Omtzigt donderdag stuurde aan CDA vrienden, beste Nederlanders , wil hij laten weten waar hij voor staat. Ik heb altijd keihard gewerkt om te zorgen dat burgers hun recht halen in de toeslagenaffaire. De overheid staat niet altijd meer in dienst van de burger. Dat was voor mij de directe aanleiding om mij nu kandidaat te stellen , zegt Omtzigt, die het daarbij opneemt tegen Hugo de Jonge en Mona Keijzer.

Ruimte voor jonge gezinnen

Maar dat is niet zijn enige speerpunt. Hij staat ook voor woonruimte voor jonge gezinnen. Voor het tegengaan van een tweedeling op de arbeidsmarkt en voor voldoende woningen voor jongeren. Als jongere moet je weer een woning kunnen vinden. Daar ligt een rol voor corporaties, die de ruimte moeten krijgen. Voor gemeenten, die sneller moeten gaan bouwen. Dit ging vooral over de randstad, maar speelt nu ook op plekken in onze provincie, zoals in Zwolle. Ook in Twente is het al een knelpunt geworden.

Zwakke schakels EU aanpakken

Europese samenwerking is het derde belangrijke punt voor Omtzigt. Waarbij de EU zo sterk is als de zwakste schakel. En daarom wil Omtzigt de zwakke schakels aanpakken. Als lid van de Raad van Europa was hij nauw betrokken bij onderzoek naar corruptie op Malta. Iedereen dacht, wat gaat hij daar doen? Maar door mijn onderzoeksrapport is wel de regering gevallen.

Onzinnige Haagse discussie
Of hij als lijsttrekker en wellicht toekomstig partijleider dit werk nog wel kan doen? Een onzinnige discussie, vindt Omtzigt. Ik steek mijn nek uit en dat blijf ik doen. Ik ben sowieso bereid om de volgende periode weer Kamerlid te zijn. In Den Haag wordt veel te veel gesproken over wie met wie iets doet en over symbolen. Je ziet het nu in het discriminatiedebat. De een wil standbeelden omver trekken, de ander wil bloemen leggen bij een standbeeld. Laten we het over de inhoud hebben en een van de grootste discriminatiezaken van de laatste tijd, namelijke de affaire bij de Belastingdienst, oplossen.

Minicampagne

CDA-leden kunnen van 6 tot 9 juli stemmen. Voor Omtzigt betekent dit een minicampagne van een paar dagen tot aan maandag. Vrijdag is hij op toer door Den Bosch, Doetinchem en Amsterdam. Vrijdagavond schuift hij aan bij de talkshow van Beau.

Weekend thuis in Twente
Dit weekend is hij gewoon thuis, in Twente. Zoals elk weekend. En dat blijft ook zo, wat er ook gebeurt. Ik ga gewoon naar de markt, doe boodschappen, beantwoord vragen van mensen. Ik ga hier geen echte campagne voeren. Waar moet ik me in Twente nog voorstellen? Na zeventien jaar kennen ze me hier wel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.