Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twentse ziekenhuizen krijgen supersnelle test voor corona: uitslag binnen 45 minuten

463188 test tube 5065426 1920

Supersnelle testen moeten de zorg in de Twentse ziekenhuizen op peil houden bij een tweede coronagolf. De testen zijn voor nieuwe patiënten op de spoedeisende hulp en voor personeel met verdachte klachten. Binnen 45 minuten is er een uitslag.

Frank Timmers | Tubantia

De ziekenhuizen MST en ZGT gaan ervan uit dat ze na de zomer over twee sneltesten beschikken waarmee Covid-19 is vast te stellen. Het streeklaboratorium voor microbiologie LabMicTA in Hengelo is begonnen met de voorbereidingen daarvoor.

MST en ZGT zeggen dat het van groot belang is om zo snel mogelijk te weten of iemand met coronaverschijnselen daadwerkelijk de ziekte heeft. Een patiënt kan daardoor meteen op de juiste plek terechtkomen en een ziekenhuismedewerker hoeft niet onnodig thuis te zitten wachten op een uitslag. Corona heeft daardoor zo min mogelijk negatieve gevolgen op het werk in de ziekenhuizen. De eerste coronagolf verlamde een groot deel van de normale patiëntenzorg.

Hoge kwaliteitseisen
LabMicTA neemt de komende weken twee nieuwe sneltesten van verschillende firma s onder de loep. Als ze aan zijn hoge kwaliteitseisen voldoen - namelijk veilig, gevoelig en specifiek zijn - worden ze aangeboden bij de ziekenhuizen. De ene test bepaalt binnen drie kwartier of iemand Covid-19 heeft. De test wordt momenteel in diverse Europese landen gevalideerd. LabMicTA is het enige laboratorium dat dit in Nederland doet.

De andere test is nog met wat meer onzekerheden omgeven. Zo weet LabMicTA bijvoorbeeld nog niet wat de snelheid ervan is. De test geeft niet alleen aan of iemand corona onder de leden heeft, maar wijst ook influenza A en B aan.

Keuze
Bestuurder en arts-microbioloog Nashwan Al Naiemi en medisch moleculair microbioloog Adri van der Zanden van LabMicTA zeggen dat wanneer welke test wordt ingezet afhankelijk is van de vraag wat het nuttigste is. Heerst er bijvoorbeeld geen influenza, dan hoeft daarop niet te worden getest. In het griepseizoen daarentegen, met klachten die zowel op griep, verkoudheid als corona kunnen wijzen, is juist de test die een breder spectrum van virussen kan aanwijzen aantrekkelijk. Als er een enorme vraag naar testen is, kunnen beide testen worden ingezet.

Spoedeisend

In de ziekenhuizen zullen de testapparaten worden neergezet bij de Spoedeisende Hulp en de Acute Zorg. Dat zijn volgens Al Naiemi en Van der Zanden de plekken waar nieuwe patiënten binnenkomen en snel informatie over een mogelijke besmetting het belangrijkst is. De test wordt uitgevoerd via een wattenstaafje dat in een buisje gaat en ter plekke in het testapparaat wordt geanalyseerd. Voor Al Naiemi en Van der Zanden is het essentieel dat de test het virus - als dat er is - doodt. Zo wordt verspreiding van het virus voorkomen.

Roessingh
LabMicTA werkt een voorstel uit voor Revalidatiecentrum Roessingh in Enschede dat graag een sneltest wil kunnen gebruiken voor het eigen personeel. Al Naiemi en Van der Zanden denken dat de testen ook voor verpleeghuizen interessant kunnen zijn. Ze zeggen te werken aan een regionale structuur van sneltesten zodat de continuïteit van de zorg gegarandeerd kan worden en zodat die ook veilig blijft.

De sneltesten zijn geen vervanging van de drie Twentse GGD-teststraten. LabMicTA houdt naast de twee nieuwe tests de huidige teststraat overeind die dagelijks 1400 coronatesten kan doen. De uitslag van een test van een teststraat is na 24 uur bekend. Deze testen worden uitgevoerd in situaties die niet spoedeisend zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.