Enschede
Hengelo
Cultuur
Politiek

Spoorfietsen niet langer luchtfietsen: ‘Blij dat raad 'ja' zegt’

Spoorfietsen is een bezigheid die je in de zomermaanden kunt beoefenen op het spoorlijntje tussen het FBK-stadion en Twekkelo. De man achter dit bijzondere initiatief, dat door het bedrijf Rail Pleasure wordt geëxploiteerd, is Hengeloër Jurriaan Knol. Een deel van de bewoners van Twekkelo is niet blij met Knols uitbreidingsplannen. Ze vinden daarbij echter de gemeenteraad niet aan hun zijde: de Hengelose raad stemde woensdag unaniem voor uitbreiding van het lijntje met extra meters aan spoor en overnachtingsmogelijkheden. Knol vertelde er vrijdag 15 januari over bij 1Twente Vandaag.

Bed & breakfast

Wat gaat er hier straks allemaal gebeuren, Jurriaan? “Mensen vinden het spoorfietsen leuk maar we hoorden vaak dat het nog leuker zou zijn als het lijntje wat langer was. Het spoortje is 2 kilometer lang. Er komt nu 300 meter spoor bij. En daarbij komen er overnachtingsmogelijkheden.” Spoorfietsers kunnen straks overnachten in twee antieke zoutboortorens en in treinwagon de Blauwe Engel komt een bed & breakfast.

icon_main_quote_red_glyph

"In Twekkelo is men argwanend geworden doordat het gebied vaak is bedreigd door grootschalige ontwikkelingen."

Jurriaan Knol

Rustzoekers

Is Vereniging Behoud Twekkelo (VBT) terecht bang dat het overlast gaat geven? “De doelgroep waar we op mikken zijn rustzoekers. Mensen die genieten van het landschap en de activiteit spoorfietsen. Jonge gezinnen en ouderen. Maar ik snap de mensen van VBT wel. In Twekkelo is men wat argwanend geworden doordat het gebied vaak is bedreigd door grootschalige ontwikkelingen zoals de aanleg van een industriegebied (niet gebeurd, red.), de stort van Twents vuil (wel gebeurd, red.) en de aanleg van een invalsweg van de snelweg (niet gebeurd, red.). Maar in de eind vorig jaar vastgestelde omgevingsvisie staat dat er in Twekkelo ruimte moet zijn voor kleinschalige recreatie naast wonen, landbouw en kleine bedrijvigheid. Daar past dit perfect in.”

In het voorjaar van 2020 kreeg Spoorfietsen Hengelo/Twekkelo het geld om de plannen te realiseren al toegezegd:

Bezwaarprocedures

De spoorfietsers kunnen beginnen met uitbreiden als alle procedures zijn doorlopen. Jurriaan Knol is van nature een optimist, maar hij rekent op bezwaren van omwonenden. Die zouden kunnen procederen tot aan de Raad van State. Het wordt dus een zaak van de lange adem. Voor de spoorfietsers én voor Vereniging Behoud Twekkelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.