Twente
Video

Zelfontwikkeling voor tieners: twee Twentenaren willen jongeren zingeving laten ervaren

Je bent jong en je wilt wat. Soms lukt dat en soms niet. Juist voor die Twentse jongeren, die nog meer uit zich zelf wil halen, hebben Ron Winkelhorst en Nelleke Nijhuis het programma ‘OHYEAR’ in het leven geroepen.

Iedereen is gemotiveerd

“Bij OHYEAR leer je enorm veel. Buiten school om. Je groeit als mens, wordt sociaal en emotioneel sterker en leert jezelf écht kennen. Dit programma van een half jaar is de tijd van je leven. Letterlijk”, schrijven Winkelhorst en Nijhuis over hun programma. Zij zijn ervan overtuigd dat elke jongere gemotiveerd is om iets te veranderen. “Je moet alleen weten hoe en daarom willen wij helpen”, vertelt Nijhuis.

Jeugd in Twente

Het programma is bedoeld voor tieners en jonge volwassenen tussen de 16 en 24 jaar die in Twente wonen. “We richten ons op Twentse jongeren, omdat we het talent hier in de regio moeten houden”, aldus Winkelhorst. Juist daarom benaderen ze ondernemers en creatievelingen uit de regio die samen met de jonge deelnemers aan de slag gaan en tips geven. “De workshop duurt ongeveer een half jaar en de jongeren gaan drie dagen in de week, de hele dag, aan de slag”, legt Winkelhorst uit. “Twee dagen zijn wij er om de verschillende lessen te geven en de derde dag gaan de ondernemers met de jongeren aan de slag.”

icon_main_quote_red_glyph

Daarom willen wij nu alvast aan de slag gaan tot jongeren deze vaardigheden op school leren.

Nelleke Nijhuis

Levensvaardigheden

Winkelhorst en Nijhuis willen met hun programma bereiken dat jongeren, die vaak al op jonge leeftijd prestatiedruk ervaren, leren omgaan met anderen en weerbaarder tegen stress worden. Ook mediteren, leren communiceren en jezelf ruimte geven, zijn onderdelen van het programma. “Het gebeurt nog te weinig dat er op school naar levensvaardigheden wordt gekeken”, aldus Nijhuis. “Daarom willen wij nu alvast aan de slag gaan tot jongeren deze vaardigheden op school leren.”

Prijs

Dat zo’n uitgebreide workshop iets meer moet kosten, weten ook de twee oprichters. “De workshop kost 4.970 euro. We hebben lang over de prijs nagedacht en de kosten zorgvuldig opgebouwd. Op dit moment zijn we op zoek naar allerlei subsidiemogelijkheden, zodat ook anderen benaderbaar zijn”, licht Winkelhorst de prijs toe. Ze hopen wel dat jongeren hun cursus zelf betalen en naast de workshop geld verdienen om de lessen te betalen. Juist dan zien Nijhuis en Winkelhorst dat jongeren het écht willen. “Daarom is het ook niet geschikt voor jongeren die nog een opleiding volgen”, voegt Nijhuis toe. “Ons doel is dat het uiteindelijk goedkoper kan en dat deze ‘life skills’ in het onderwijs terechtkomen.”

Oh Year Ernst Bergboer
Ernst Bergboer © OHYEAR-oprichters Ron Winkelhorst en Nelleke Nijhuis in de studio van 1Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.