Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Nieuw kunstwerk in Van Heekpark Enschede: €˜Omwentelingen, die laat ik zien €™

463681 lotje

In het Van Heekpark bij schenkerij Wattez hangt sinds kort een uitvergroting van Omwentelingen van beeldend kunstenaar Lotje de Lussanet uit Diepenheim. Dit gaat over de evolutie en de coronacrisis.

In het Van Heekpark bij schenkerij Wattez hangt sinds kort een uitvergroting van Omwentelingen van beeldend kunstenaar Lotje de Lussanet uit Diepenheim. Dit gaat over de evolutie en de coronacrisis.

Teun Staal | Tubantia

Hoe komt het dat uw werk hier zo prominent hangt?

Ik heb Omwentelingen gemaakt in maart, aan het begin van de coronacrisis. Die maakte mensen en bedrijven brodeloos, velen zaten zonder inkomsten. Zo ook het fotoprintbedrijf Big Impact. Dat bood aan een uitvergroting van mijn schilderij te maken. Dat is gedaan: het werk is 2,80 bij 1,50 meter en er is een print van 3 bij 5 meter van gemaakt. Vervolgens wil je als kunstenaar natuurlijk dat je werk ergens is te zien.

Hoe en waar zien we de omwenteling in dit werk?

Dat is aan mensen zelf om te beoordelen. Maar als je het mij vraagt: Het werk gaat natuurlijk over de evolutie van de mens, waar ik in mijn werk veel mee bezig ben. Maar het is ook een spiegel op de coronacrisis, onder meer door de aap die een coronakroon draagt. Links zie je twee donkere mensen. Dat is niet voor niets, nee. Het is een verwijzing naar discriminatie en racisme.

Over evolutie gesproken: dit werk hangt in het Van Heekpark, in de buurt van de oude AKI. Daar begon uw kunstenaarsloopbaan. Is daarom voor deze plek gekozen?

,,Haha, nee. Al zou je het wel zeggen. Ik ben hier begonnen, heb lang in Spanje gezeten en ben nu terug in Twente. En dan nu hier dit werk. De cirkel is rond, zou je zeggen. Maar het is echt toeval. Ik heb ook naar andere plekken gekeken. Maar van het beheer van het Van Heekpark kreeg ik meteen alle medewerking.

U mailt dat u volgende week tekst en uitleg geeft over het werk. Wanneer gebeurt dat?
Volgende week zondagmiddag rond vier uur in het park. Zie het als een toelichting. Dat doen we ter plekke in de buitenlucht, dat leek me in verband met corona wel zo gepast.

Waar is het origineel?
Dat hangt nu in galerie Beeld en Aambeeld in de Walstraat, samen met ander werk van mij. Daar is tot en met eind augustus een zomerexpositie te zien.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lotje de Lussanet
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.