Enschede

Rijksverbinding verbindt buiten met binnen

De binnentuin van Rijksmuseum Twenthe heeft een metamorfose ondergaan. Strakke lijnen maakten plaats voor organische plantvakken met planten en bloemen die alles te maken hebben met exposities binnen. Er staan tafels van Piet Hein Eek waar kunstenaars en makers workshops kunnen geven.

463714 HKEB0019
Ernst Bergboer | 1Twente

Het was Lodewijk Baljon die in de jaren negentig van de vorige eeuw tekende voor het ontwerp voor een strakke, formele binnentuin met rechte lijnen en scherpe hoeken. Ook de nieuwe tuin, waarin elementen van de oude in stand zijn gehouden, is van de hand van Baljonâs tuinarchitectenbureau. Daarmee wordt zichtbaar dat tijden in elkaar overvloeien, niet alleen maar veranderen.

Veranderende uitstraling en functieSommige musea evolueren mee. Rijksmuseum Twenthe mengt zich met kunst nadrukkelijker in maatschappelijke gesprekken over themaâs die er nu toe doen: klimaat, sociale vraagstukken, wetenschappelijke uitdagingen. Daarmee verandert de uitstraling die het museum wil hebben. Maar ook de functie.

Claudy Jongstra is de eerste kunstenaar die binnen exposeert en buiten een aantal plantvakken invulde. Zij maakt grote wandtapijten en installaties van gevild wol, die ze verft met natuurlijke kleurstoffen, gewonnen uit⦠precies: planten en bloemen, zoals die in de binnentuin staan.

Natuurlijk wordt hemelwater opgevangen in de vijver en in regentonnen van waaruit de vernieuwde binnentuin wordt besproeid.

Deel expo tijdelijk gesloten
De nieuwe tuin en de expositie werden afgelopen zondag geopend. Een deel van de expositie is tijdelijk afgesloten wegens een technisch mankement aan de installatie. De grote wandkleden in de entreehal en ander werk van Jongstra in het museum zijn wel te zien. Het museum werkt hard een een oplossing voor het technische mankement.

Kijk hieronder naar de video die we in de binnentuin van het Rijksmuseum maakte.
Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente