Enschede

Rapporten opgevraagd over aankoop vuile grond door onderhoudsbedrijf Enschede

Onderhoud Enschede heeft voor 5,1 miljoen aan verontreinigde grond gekocht aan de Noord Eschmarkerrondweg. Raadslid Versteeg blijft aandringen op duidelijkheid over de financiële (on)zekerheden voor de gemeente.

463801 Teun Staal
Teun Staal | Tubantia

Het gemeenteraadslid Erwin Versteeg wil inzage in alle rapporten die helderheid verschaffen over de vervuiling van de grond achter het Miroterrein die is aangekocht door Onderhoud Enschede BV. Het onderhoudsbedrijf wil zich vestigen op dit perceel aan de Noord Eschmarkerrondweg en telde daar 5.1 miljoen euro voor neer. De gemeente, enig aandeelhouder, staat garant voor hetzelfde bedrag.

Vervuiling in verledenDe vervuiling is het gevolg van bedrijfsactiviteiten in het verre verleden, erkende gemeente al eerder. Dat zou echter geen problemen opleveren voor het toekomstig gebruik van de grond door het onderhoudsbedrijf. Versteeg vindt dat te vrijblijvend en vraagt nu om de rapporten over de vervuiling.

Ook over de miljoenenaankoop zelf heeft het raadslid twijfels. Het bewuste perceel is de gemeente in het verleden meerdere keren aangeboden. De gemeente is daar nooit op ingegaan. âIk heb de indruk dat de gemeente de grond voor veel minder dan 5 miljoen in handen kunnen krijgenâ, zegt Versteeg, die precies wil weten voor welke bedragen de grond in het verleden te koop stond.

Geen risicoDe gemeente heeft eerder dat Enschede geen risico loopt met de garantstelling van 5,1 miljoen euro. De grond heeft als onderpand voldoende waarde. Versteeg: âMaar wat gebeurt er als de omwonenden met succes bezwaar maken tegen de komst van Onderhoud Enschede? Dat sluit ik niet uit bij een bedrijf met 275 werknemers en de verkeersdruk die dat oplevert. Dan moet ik nog zien of er geen financieel risico is.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Teun Staal