Enschede

VIDEO | Ondanks coronacrisis stijgen huizenprijzen in Twente

De coronacrisis krijgt voorlopig geen grip op de Twentse woningmarkt. Het aanbod daalde ook in het tweede kwartaal. Hierdoor blijven de prijzen van de woningen met gemiddeld 11 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar. Wat betekent dit nu voor de huidige woningmarkt in de regio?

463941 808479
Redactie | 1Twente

Dat het zo goed gaat, vindt ook Michel ten Hag van ten Hag Makelaars wonderlijk. Volgens hem heeft dat met verschillende factoren te maken. âDe woningmarkt was al redelijk heet. Ten tweede: mensen hebben de tijd gehad in de afgelopen periode om op zoek te gaan naar een woning. Daarnaast realiseerden mensen zich hoe belangrijk een eigen, mooie woning eigenlijk isâ, aldus de makelaar. âBovendien gaat de trend naar kleinere woningen, omdat de gezinnen ook kleiner worden.â

Thuiswerken steeds belangrijker
Deze factoren zijn tijdelijk. Maar de prijzen stijgen al een langere periode. âDat heeft te maken met de vorige crisisâ, vertelt Ten Hag. âVanaf 2014 ging de woningmarkt in Amsterdam beter. Enschede kwam er heel snel achteraan. Ik denk dat Enschede een enorme sprong heeft gemaakt in de afgelopen 10 tot 15 jaar.â

Landelijk is de stijging iets minder groot, maar doordat Enschede langzamerhand steeds populairder wordt, wordt wonen in deze regio ook steeds aantrekkelijker. Toch is het in Twente lastiger, omdat er minder aanbod is. âDaarnaast hebben we hier echt een aantal dure huizen. Het Vaneker is er een voorbeeld van. Dure woningen voor een miljoen of meerâ, aldus de ondernemer.

De huizenmarkt na corona
Ten Hag voorspelt dat het met de woningmarkt âalleen nog maar gekkerâ zal worden. Lage rente, enorme toevloed aan gelden en mensen die enorm gaan sparen in de coronacrisis. Gevolg: de bereidheid om dat spargeld op te nemen zal stijgen en de toevloed naar de huizenmarkt gaat nog meer stijgen. âAlleen moet er aanbod voor zijnâ, zegt hij. Als nieuwe voorzitter van VNO-NCW wil hij zich daarom inzetten voor nieuwbouw, mobiliteit en duurzaamheid.
Bekij het hele interview met Michel ten Hag in 1Twente Vandaag hieronder terug.
foto: Carlo ter Ellen