Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Boze boeren: €œKabinet wil ons elimineren €

463949 calf 362170 1920

Sinds dagen zijn de Nederlandse boeren weer aan het staken. Ze stonden al op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn en deden aangifte tegen minister Schouten van Landbouw voor dierenmishandeling. De boeren vinden dat de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet slecht is voor het dierenwelzijn. Minister Schouten wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwitrijk voer toe te staan.

Redactie | 1Twente

Het kabinet heeft besloten een wettelijk limiet op de hoeveelheid krachtvoer, die boeren aan hun koeien mogen geven, in te voeren. De uitgespaarde stikstofuitstoot wordt vervolgens gebruikt voor de bouw van huizen en snelwegen in de buurt van natuurgebieden. De Twentse boer Bert Schurink snapt er niets van. Sinds 1 oktober 2019 gaan de boeren de straat op. Het is de stapeling van maatregelen die hem boos maakt. Tussen neus en lippen door geeft het kabinet eigenlijk aan dat ze de boeren weg willen hebben en ze willen woning bouwen , aldus Schurink.

Halsstarrig kabinet
De actiegroep Farmers Defence Force en het landbouwcollectief proberen de problemen op te lossen en ontwikkelden de afgelopen zes weken een plan om aan te kunnen tonen hoe ze de belangen van het kabinet en de boeren met elkaar kunnen combineren. Er werd wel naar gekeken en opeens volgde Carola Schouten haar eigen koers , vertelt boer Schurink. Schrikbarend wat ze de afgelopen twee of drie jaar aan het doen zijn.

Volgens hem is het stikstofprobleem een papierenprobleem. Het is een verzonnen probleem. Op dit moment komen we er niet uit. Het kabinet is halsstarrig.

Bekijk het hele interview met Bert Schurink hieronder terug.
foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.