Corona in Twente

Twentse huisarts roept op: ‘We hebben burger heel hard nodig’

Ondanks dat Nederland is begonnen met vaccineren, is het duidelijk dat de eindstreep nog niet is behaald. Ingeborg van Lingen van de Huisartsenkring Twente merkt de ernst van de situatie duidelijk. Ze ziet meer besmettingen dan in de vorige golf en weet dat mensen nog steeds te weinig hun eigen huisarts bellen als ze ziek zijn. “Het is handig om mee te denken met ons, maar neem contact op. We kunnen videobellen, het kan telefonisch en we kunnen mensen gewoon zien”, aldus van Lingen.

Naar de huisarts

Ingeborg van Lingen ziet nu meer zieke mensen dan tijdens de eerste golf. Dit komt door meer coronazieken, maar er zit ook degelijk goed nieuws aan verbonden. Zo ziet zij dat inmiddels meer mensen contact opnemen met de huisarts in geval van ziekte dan tijdens de eerste golf. Toch vindt van Lingen dat mensen zich nog vaak te laat melden: “Het is handig om mee te denken met ons, maar neem contact op. We kunnen videobellen, het kan telefonisch en we kunnen mensen gewoon zien. Dat kan ook in een pak als het nodig is. Wij zijn er echt op voorbereid. Wij zijn coronaproof bezig.”

Toekomst

Een definitief beeld van de toekomst heeft Van Lingen niet. Hiervoor verandert er op dit moment gewoon te veel. Van Lingen noemt het voorbeeld van de vaccinaties. Verschillende vaccins worden op verschillende momenten geleverd en de manier waarop deze vaccins moeten worden bewaard en worden toegediend, verschillen van elkaar.

Om de verschillende scenario’s uit te werken en voor te bereiden, wordt er volgens Van Lingen achter de schermen hard gewerkt: “Ik ben echt onder de indruk hoe het crisisteam het oppakt en hoe allerlei scenario’s klaarliggen zodat, op het moment dat het nodig is, we weten wat de volgende stap is.”

Code rood

Dit soort plannen zijn belangrijk, aangezien het aantal besmettingen nog steeds te hoog ligt. Als huisarts krijgt Van Lingen hier veel mee te maken en ziet hoe ernstig de situatie nog is: “We merken dat we met zijn allen in code rood aan het rondzwermen zijn. Het gaat allemaal, maar het gaat allemaal maar net. We hebben de burger heel hard nodig.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.