Eikenprocessierups

Processierupsverdelgster Attie Saas werd zomaar BN'er

Het is op de kop af een jaar en tien dagen geleden dat Enschede en Nederland Attie Saas (70) leerden kennen. Op een videoreportage van 1Twente liet de Enschedese zien hoe zij met een verfbrander eikenprocessierupsen te lijf ging.

Maandag was zij te gast in de dagelijkse live-uitzending 1Twente Vandaag waar ze vertelde over de aandacht die ze kreeg en haar verder uitgewerkte aanvalsplan tegen de vermaledijde rupsen uit de doeken deed. "Je moet ze aanpakken met een verrassingsaanval. Anders hebben ze je door en schieten ze die haren af."

Wie herinnert niet de opmerkingen die ze vorig jaar de wereld inslingerde: "Die loeders, klootzakken, het is afgelopen met het gedonder. Ik vertrap ze naar de filistijnen. Power to the people", riep ze waarbij die laatste opmerking voor de gemeente was die naar haar oordeel te weinig deed tegen de "eikenmilitaireslagorderups" zoals ze het beestje nu noemt.

464076 HKEB0264
Attie Saas is zelf verbaasd over de bekendheid die ze kreeg door haar strijd tegen de processierups. © Ernst Bergboer

Haar oordeel over de plaatselijke overheid is veranderd: "Top wat ze dit jaar allemaal hebben gedaan."

Attie is inmiddels een nationale bekendheid. Ze wordt herkend tot in Den Haag. Dat kan ook niet anders: de video van 1Twente werd op het kanaal van de omroep alleen al 811.242 keer en in totaal 27.300 uur bekeken.