Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Japanse duizendknoop: is ozon hét middel om de plant uit te roeien?

464313 Screenshot 20200715 163238 Smart Life

Sinds jaren proberen we in Nederland de Japanse duizendknoop uit te roeien. Heet water, gif of andere middelen. Niets schijnt te helpen. De plant hersteld en komt sterker terug. Nu werd er mogelijk een middel tegen de invasieve exoot gevonden door de NTP Groep en Waterschap Vechtstromen: het gas ozon. Sinds woensdag lopen de eerste proefdagen met dat nieuwe middel op het terrein van de UT.

Redactie | 1Twente

Ozon is een oxidator. Dat betekent dat hij alles aanpakt en soort van verbrandt wat hij tegenkomt , legt Dennis Scheper, projectleider milieu, van de NTP Groep uit. Als aannemer voor onder andere milieubeheer is hij samen met Waterschap Vechstromen op zoek gegaan naar een middel om de invasieve exoot te bestrijden. Ozon wordt vrij simpel gemaakt. We halen de basis van het gas uit de lucht die we inademen. In een zuurstofgenerator wordt er pure zuurstof van gemaakt. Met hoogspanning produceren we uiteindelijk ozon en die wordt heel gericht naar de wortels van de planten geloosd , aldus Scheper.

Tenten
Of het gas alleen de wortels moet aanpakken, zoeken de aannemers op dit moment nog uit. We hebben er nu een tent overheen geplaatst. Zo kunnen we de plant onder de grond en boven de grond aanpakken , licht Frits Huttenhuis van Waterschap Vechtstromen toe. Doen we dit niet, verdwijnt het gas in de lucht en gaat het zich vermengen. Dan hebben we er niets meer aan.

Het gas ozon is niet onschadelijk voor mensen. In een hoge concentratie kan het gevaarlijk zijn. Maar door de tenten komt het niet vrij en als het vrijkomt, verdwijnt het meteen in de lucht , vertelt Huttenhuis.

De eerste testdagen verliepen goed. Huttenhuis, Scheper en hun collega s zijn tevreden: We zien dat de plant enorm bruin wordt. Een goed teken? Dat zoeken we nu uit.

Resultaten
De eerste resultaten verwachten de onderzoekers in 2021. In de winter sterft de plant af. Normaal gesproken begint de plant in het voorjaar weer te groeien. En dat is het spannende moment. Want de knoppen willen we natuurlijk niet hebben , aldus Scheper.

Bekijk de hele reportage hieronder terug.

foto: NTP Groep/Waterschap Vechtstromen - Een bruine plant onder een tent tijdens de ozon-behandeling.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.