Verkeer
Stuur appje
Zoek

Britse virusvariant in aantocht: ‘We dreigen aan het einde van de maatregelen te komen’

Tijdens de persconferentie van het kabinet afgelopen dinsdag werd het al duidelijk: de cijfers willen maar heel licht dalen en de Britse, besmettelijkere, variant is in aantocht. Reden voor de Veiligheidsregio Twente en de GGD Twente om een moreel appèl op de Twentenaren te doen: “We dreigen aan het einde van de maatregelen en aan het einde van de capaciteit van de zorg te komen.”

De Veiligheidsregio Twente maakt deze donderdag duidelijk hoe ernstig de situatie is. Volgens vicevoorzitter Sander Schelberg van de Veiligheidsregio Twente heeft dat niet alleen te maken met het aantal besmettingen dat niet snel genoeg daalt, maar ook met de nieuwe virusvariant. Erik Maarsingh, plaatsvervangend directeur van de GGD Twente, vermoedt dat meer mensen in Nederland de nieuwe variant bij zich dragen en dat het zelfs al in Twente zou kunnen bestaan. “Nog werd deze variant niet geconstateerd, maar ze is er ongetwijfeld”, aldus Maarsingh. “Begin maart hadden we de eerste besmettingen in Nederland en aan het einde van de maand was het raak. Het kan nu dus ook zomaar gebeuren.”

Schelberg maakt zich tevens zorgen over de nieuwe variant die 40 tot 70 procent besmettelijker is dan het ‘gewone’ virus: “Je hoopt voor jezelf dat het niet hier naar toe komt. Maar het virus is ooit vanuit China hier gekomen. De nieuwe variant komt zeker ook deze kant op.” Voor het eerst sinds het begin van de crisis heeft hij daarom een aantal slapeloze nachten achter de rug. “Dat komt omdat ik tot nu toe instrumenten had om antwoord te geven op een punt. Als ik meer vroeg van de zorg, konden ze meer bieden. Als er nog bedden nodig waren, konden ze nog bedden bieden. Als ik nog maatregelen moest nemen, waren er nog maatregelen in de kast. We dreigen aan het einde van de maatregelen en aan het einde van de capaciteit van de zorg te komen.”

“Dat betekent dat, als je coronaklachten hebt, dat je niet meer in het ziekenhuis kunt worden opgenomen en dat je dat met mantelzorg en buren zelf moet oplossen.”

Mocht het zover komen, verwacht Schelberg dat er fundamenteel over nagedacht moet worden hoe de crisis kan worden aangepakt. In feite betekent dit dat het uiteindelijk aan de stad en aan de burger zelf zou kunnen zijn om door de crisis te komen. “Dat betekent dat, als je coronaklachten hebt, je niet meer in het ziekenhuis kunt worden opgenomen en dat je het met mantelzorg en buren zelf moet oplossen.” Hij refereert aan een presentatie van het RIVM en haalt het voorbeeld van Ierland aan waar de curve na een lockdown exponentieel blijft stijgen: “Het zou betekenen dat wij misschien een avondklok krijgen en ik heb in het overleg met het kabinet ook het Duitse voorbeeld gegeven waar mensen in sommige regio’s maar 15 kilometer mogen reizen.”

De Veiligheidsregio Twente en de GGD Twente gaan er dus beide van uit dat de Britse variant vroeg of laat in Twente opduikt. “Helaas zijn we nog niet snel genoeg met het vaccineren”, vult Maarsingh aan. “Aanstaande vrijdag beginnen we met 350 vaccinaties per dag en dat gaat langzaam omhoog.” En dat Twentenaren vóór de komst van de nieuwe variant immuun zijn, verwachten de deskundigen niet. “De bottleneck is het vaccin dat geleverd moet worden. In februari hopen we een hoeveelheid extra vaccins te krijgen”, zo Maarsingh. Om de vaccinatiesnelheid te verhogen, komt er over een aantal weken een tweede Twentse locatie in Almelo bij.

Schelberg geeft tot slot aan dat het een “saaie, maar indringende” boodschap is die hij en zijn collega’s elke week overbrengen. Toch maakt hij nog een keer duidelijk hoe belangrijk het naleven van de maatregelen is. “De zorgketen zit vol, er kan niks meer bij. We moeten nóg meer thuis gaan werken en nóg minder mensen ontmoeten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.