Corona in Twente

'Gewoon ziekenhuis is niet berekend op deze doelgroep'

Twentse en Oost-Achterhoekse gehandicaptenzorginstellingen hebben in een groepsaccommodatie in Losser een regionale corona-afdeling geopend. De afdeling in 't Borghuis biedt ruimte voor 14 patiënten en is speciaal ingericht voor coronapatiënten met een verstandelijke beperking. “Deze mensen kunnen in een gewoon ziekenhuis gaan rondlopen, omdat ze de gevaren niet goed kunnen inschatten, met alle risico's van dien”, aldus bestuursvoorzitter Annamiek van Dalen van De Twentse Zorgcentra woensdag 13 januari in 1Twente Vandaag.

Corona-afdelingen

De gehandicaptenzorg in Twente heeft sinds september weer een aantal corona-afdelingen ingericht bij de eigen zorginstellingen. Die werden de laatste weken zo zwaar belast, dat is besloten om een gezamenlijke cohortafdeling in het leven te roepen in een groepsaccommodatie in Losser. “De corona-afdeling bij ons heeft behoorlijk volgelegen de laatste twee maanden”, zegt Annamiek van Dalen. “Sinds september hebben wij in onze organisatie 135 besmettingen gehad.”

Behalve cliënten van De Twentse Zorgcentra kunnen ook cliënten van Estinea, InteraktContour en De Lichtenvoorde gebruik maken van de cohortafdeling in Losser.

In bed blijven liggen

Mensen met een verstandelijke beperking beseffen vaak niet hoe gevaarlijk en besmettelijk het coronavirus is. Opname in een ziekenhuis is dan geen optie: “Het kan bijvoorbeeld zijn dat mensen niet begrijpen dat ze in bed moeten blijven en dan gaan ze rondlopen. Dat kan niet in een ziekenhuis.” Op de cohortafdeling in 't Borghuis werken artsen samen met verpleegkundigen en begeleiders van de Twentse Zorgcentra, die gewend zijn om te werken met deze doelgroep.

'Een bekend gezicht'

In eerste instantie worden zieke cliënten in de eigen instelling opgevangen. De nieuwe cohortafdeling in Losser is bedoeld als vangnet: “Als het te ingewikkeld wordt of er worden te veel mensen ziek, dan hebben we deze afdeling nu achter de hand.”

Als een cliënt naar 't Borghuis gaat, gaat er altijd een begeleider of verpleegkundige van dezelfde instelling mee: “Het is belangrijk dat er altijd een bekend gezicht bij is, zodat de cliënt niet in paniek raakt.”

Er worden nu nog geen mensen opgevangen in 't Borghuis, maar als het nodig is kunnen de eerste mensen er per direct terecht.

icon_main_info_white_glyph

Wat is een cohortafdeling?

Een cohortafdeling of cohortverpleging is een afdeling waar alleen patiënten met één bepaalde ziekte worden verpleegd. Tijdens de coronapandemie richten ziekenhuizen, verzorgingshuizen en andere zorglocaties cohortafdelingen in om de besmettelijke corona-patiënten te isoleren van de niet-coronapatiënten. Er kan op die manier gerichter zorg worden geleverd.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.