Corona in Twente

MST houdt Covidzorg in de lucht met 560 vaccinaties

Internist -infectioloog Corine Delsing zette vijf dagen geleden het eerste vaccinatiespuitje in de arm van collega Sabine van het Bolscher. Een half uur later ontving ze er zelf een. “Had even een pijnlijke arm, maar het is heel goed verlopen”, schetst ze de eerste vaccinatieronde in het Medisch Spectrum Twente. In totaal werden de afgelopen 560 vaccinaties bij medewerkers van het MST en Roessingh uitgedeeld.

Schaarste

“Hier hebben we naar toe geleefd, een heel bijzonder moment”, vertelt Delsing. Ze is bijzonder in haar nopjes met de hoge vaccinatiegraad in haar ziekenhuis. Rond de 95 procent van de medewerkers lieten zich inenten. “Dat is extreem hoog, wellicht is dat zo omdat ze allemaal in de frontlinie staan en zien wat er gebeurd.”

Helaas kon niet iedereen in het ziekenhuis worden gevaccineerd. De eerste portie spuiten was voor de medewerkers die een actieve rol in de covidzorg hebben. “Het gaat erom de zorg in de lucht te houden. Omdat er nu nog een schaarste aan vaccins hebben, is gekozen voor een selecte groep. We hebben 4000 personeelsleden. Binnen een paar maanden is iedereen aan de beurt”, aldus Delsing.

Besmettelijk

Vragen waren er genoeg bij de collega’s. Wat is dit voor vaccin? Is het veilig in combinatie met zwangerschap? Ben je nog besmettelijk? Dat waren volgens de internist de meest gestelde vragen. Die laatste vraag is moeilijk te beantwoorden. “Theoretisch is te verwachten dat de gevaccineerde mensen aanzienlijk minder besmettelijk zijn, maar aangetoond is dat niet.”

Ze verwacht niet dat er nu al heel snel licht aan het eind van de tunnel is. “Dat is er pas als een groot deel van Nederland een vaccin heeft gekregen. Ik hoop dat de bereidheid groot is mee te doen, zodat we weer terug kunnen naar het oude normaal.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.