Twente
Video

Appeltjes van Oranje: IxtaNoa één van 40 genomineerden

Drie maatschappelijke projecten uit Twente zijn genomineerd voor de Appeltjes van Oranje. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan projecten met een groot maatschappelijk belang.

Koningin Maxima

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Koningin Maxima aan verschillende maatschappelijke projecten. Het thema van dit jaar is ‘mentale kracht’. De kartrekkers achter de genomineerde projecten zetten zich in voor mensen met psychische klachten, zoals burn-out, paniekaanvallen, dwangneuroses of eetstoornissen.

IxtaNoa

Ook IxtaNoa, een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen die te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid, is één van de veertig genomineerden. Denise Bosma is projectcoördinator van de Enschedese vestiging en meer dan blij met de nominatie: "Het is een stukje erkenning. Met name voor alle vrijwilligers die bij ons werken. Het Oranje Fonds vindt de inzet van vrijwilligers heel belangrijk in de samenleving en de appeltjes gaan echt over mensen die zich inzetten om mensen die minder goed meekomen mee te laten doen. Dus het is echt een dik compliment voor ons werk."

Zelfregie ook voor naasten

Eén van de uitverkoren projecten is Zelfregie ook voor Naasten uit Borne. Dit is een inloophuis voor naasten van mensen met psychische problemen. Het inloophuis biedt deze mensen een luisterend oor, herkenning en erkenning van hun situatie. De vrijwilligers zijn allemaal ervaringsdeskundigen.

Zebra's staan in een kudde

De stichting Zebra Voorlichting met het project ‘Zebra's staan in een kudde’ is ook genomineerd. De Enschedese stichting zet zich in voor mensen die aan zelfbeschadiging doen. De vrijwilligers en ervaringsdeskundigen willen het taboe doorbreken en lotgenoten bijstaan bij hun herstelproces. Ook biedt de stichting voorlichting aan naasten en professionals over automutilatie.

Realcovery Inloophuis

Realcovery Inloophuis uit Weerselo is de derde Twentse genomineerde. Het inloophuis geeft op een laagdrempelige manier begeleiding aan mensen met een eetstoornis. De vrijwilligers zijn allemaal ervaringsdeskundigen en weten hoe het is om een eetstoornis te hebben.

De prijzen worden in mei uitgereikt door Koningin Maxima. Winnaars krijgen 15.000 euro en een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix. Stemmen kan via de website van de Appeltjes van Oranje. Je kunt tot 20 januari stemmen.

Beeldjes Appeltjes algemeen 001
De beeldjes zijn gemaakt door Prinses Beatrix © Oranjefonds

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.