Enschede

VIDEO | Dit was de demonstratie tegen de anderhalvemetermaatschappij in Enschede

Ruim 100 mensen protesteerden zondag vanaf het middaguur in Enschede tegen de anderhalvemetersamenleving. Bij Villa de Bank in het Blijdensteinpark spraken verschillende sprekers zich uit tegen de huidige maatregelen van het kabinet. Toegestroomde demonstranten met vlaggen en t-shirts keken toe en applaudisseerden bevestigend. Om hun boodschap breder uit te dragen, marcheerden ze vervolgens een ronde van â toevallig of niet - ruim anderhalve kilometer.

464442 anderhalvemeter demo enschede 2
Niels Veurink | 1Twente

De opkomst is âbevredigendâ voor organisator Anton van Feggelen. Bij anderen klinkt wat twijfel over het aantal deelnemers. De felle zondagszon en weinig reclame voor het evenement zijn gehoorde redenen. Eén van de demonstranten geeft aan dat mensen zich niet snel laten zien op een dergelijke bijeenkomst, uit angst voor de mening van anderen. Onder de betogers overigens ook mensen van ver buiten Enschede. Een man uit Zeewolde geeft aan nog geen demonstratie ten aanzien van de lockdown te hebben gemist.

Tegengeluid
Het protest in Enschede richt zich volgens Van Feggelen tegen de anderhalvemetermaatregel, maar ook tegen de corona-spoedwet en tegen politiegeweld. Door de bank genomen zeggen veel sprekers dat het coronavirus inderdaad bestaat, maar dat het gevaar ervan wordt overdreven. De anderhalvemeterregel gaat hen veel te ver, waardoor de oplossing in hun ogen erger wordt dan de kwaal. Sommigen geloven dat er een dubbele agenda achter zit, om het volk klein te houden. Een aantal betogers richt zich tijdens de demonstratie ook tegen de pers. Ze stellen dat de waarheid vaak wordt verdraaid en roepen de media op om hierin hun verantwoordelijkheid te nemen.

Mars
Tijdens de mars, die loopt vanuit Villa de Bank naar de Oldenzaalsestraat, via De Klomp en de Espoortstraat terug naar het Blijdensteinpark, wordt vaak de leus âWij zijn Nederland, wij zijn Nederland!â gescandeerd. Op vlaggen met de Nederlandse driekleur is de tekst âNee! Tegen 1,5mâ te lezen. Balkonnetjes vullen zich met bewoners die het geheel van een afstandje aanschouwen. De vooroplopende organisator gebruikt zijn megafoon om zijn mening met hen te delen. Na terugkomst bij het startpunt van de demonstratie neemt nog een enkele spreker het woord. Rond half drie zwaaien de meeste deelnemers af, terug de anderhalvemetermaatschappij in.

Foto: Niels Veurink, © 1Twente