Enschede

CDA, SP en D66 willen dat gemeente zoekt naar gedupeerden toeslagenaffaire

De raadsleden Ayfer Koç (CDA), Annelies Futselaar (SP) en Vic van Dijk (D66) vinden dat de gemeente Enschede op zoek moet naar eventuele âeigenâ gedupeerden van de toeslagenaffaire.

464447 849605
Teun Staal | Tubantia

Enschede doet er goed aan met één gemeentelijk loket te komen voor mogelijke gedupeerden in deze stad van de toeslagenaffaire. Dat bepleiten de raadsleden Ayfer Koç en Annelies Futselaar, die daar na het zomerreces een motie over indienen in de gemeenteraad van Enschede. Ook D66âer Van Dijk heeft afgelopen vrijdag politieke vragen over de affaire gesteld.

âGeen gedupeerdenâ
Bij de toeslagenaffaire werden ouders er jarenlang ten onrechte van beschuldigd dat ze fraudeerden met toeslagen voor de kinderopvang.

Het Enschedese college stelde eerder naar aanleiding van vragen van Futselaar dat er lokaal geen gedupeerden bekend zijn. Dat lijkt de drie raadsleden niet aannemelijk: de laatste jaren zijn vele duizenden gezinnen in Nederland de dupe geworden van de door de Belastingdienst veroorzaakte toeslagenaffaire.

Hulpverlening
CDA, SP en D66 willen daarom dat het college actief op zoek gaat naar inwoners van Enschede die in de problemen zijn gekomen door de zaak. De gemeente zou dat moeten doen via de eigen kanalen, organisaties en wijkkranten. Bij het in te richten gemeentelijke loket zouden benadeelde inwoners steeds te maken moeten krijgen met dezelfde gespecialiseerde hulpverlener.

Geen toeval
Dat naast D66 uitgerekend raadsleden van het CDA en de SP zich het lot aantrekken van Enschedese gedupeerden lijkt geen toeval. Landelijk werd de toeslagenaffaire aangekaart door Tweede Kamerleden van deze twee partijen: Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP).

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita