Twente
Video

GGD en Veiligheidsregio Twente blij met hoge vaccinatiebereidheid

De Twentse coronacijfers zijn nog steeds te hoog. Er is wel een daling te zien, maar volgens plaatsvervangend voorzitter Patrick Welman van de Veiligheidsregio Twente, staat deze regio nog steeds op het verkeerde lijstje. Eén positieve melding heeft de GGD wel: de vaccinatiebereidheid is in deze regio “massaal”.

“Saai, maar wel noodzakelijk”

Volgens Welman, burgemeester van Oldenzaal en plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, is het bijna een saaie, maar wel heel noodzakelijke boodschap die hij en zijn collega’s elke week overbrengen: “We staan al een hele tijd op het verkeerde lijstje op een verkeerde positie. We moeten de bekende boodschap blijven uitzenden dat mensen zich aan de maatregelen moeten houden.”

Lichtpuntje

De Twentse GGD-directeur Samantha Dinsbach bevestigt deze uitspraak. “Doordat we nu begonnen zijn met de vaccinaties denken mensen misschien dat er weer meer mag. Dat is niet zo. We zien wel het licht aan het einde van de tunnel, maar we zijn er nog lang niet.”

Massale vaccinatiebereidheid

Het aantal besmettingen is inmiddels in bijna alle leeftijdsgroepen gelijk. Het vindpercentage bij 70-jarigen en ouder, jongvolwassenen en mensen tussen de 50 en 60 jaar ligt telkens rond de twintig procent. Het vaccin biedt voor sommigen daarom hoop. Dat weet ook Dinsbach. “Op dit moment wordt er massaal gereageerd door zorgmedewerkers die vanaf volgende week vrijdag hun vaccinatie kunnen ontvangen. De bereidheid ligt in deze regio rond de 90 procent.”

Invloed feestdagen

Goed nieuws met een kanttekening. De afgelopen week waren er in Twente 3340 nieuwe besmettingen. De GGD Twente ziet wel een afname van 17 procent, maar dat heeft volgens Dinsbach te maken met het feit dat mensen zich de afgelopen feestdagen minder lieten testen. “Maar het vindpercentage is met 19,1 procent nog steeds te hoog. Trouwens hetzelfde aantal als vorige week. En dat is echt een slecht teken”, maakt de directeur duidelijk. Wat de invloed van de feestdagen op de besmettingscijfers is, kan Dinsbach nog niet zeggen: “Het idee is dat mensen zich met oud en nieuw wat meer hebben opgezocht.” Pas volgende week wordt in de cijfers zichtbaar, welke invloed de feestdagen op de coronabesmettingen hebben.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.