Enschede
Video

Start vaccinatie: eerste spuit voor ic-verpleegkundige MST

In ziekenhuis MST krijgen woensdagmiddag de eerste verpleegkundigen het coronavaccin. Verpleegster Sabine van het Bolscher is de eerste die om stipt 14.00 uur een spuitje ontvangt.

‘Blij verrast’

“Ik werd dinsdagavond tijdens een speciaal vaccin-webinar van het MST gebeld dat ik morgen gevaccineerd kan worden. Ik was blij verrast en zei meteen ja”, vertelt Van het Bolscher. Twijfels heeft ze niet, omdat ze ervan overtuigd is dat het vaccin erg gaat helpen en het gewone leven nu een stukje dichterbij is. Of ze nu ook met een ander gevoel gaat werken? “Nee, dat niet. De maatregelen gelden nog gewoon en ik ga me er ook aan houden. Ik werk op de Acute Opname Afdeling en hier moet zich natuurlijk ook iedereen houden aan de maatregelen.”

Steentje bijdragen

Nadat ze haar spuitje krijgt, moet ze in een speciaal afgezette ruimte wachten. “Gaat het goed met jou?”, vraagt een collega. “Het gaat prima hoor. Ik verwacht ook niet dat er iets gebeuren in de komende 15 minuten”, aldus Van het Bolscher. Twintig minuten later staat ze weer klaar om haar collega’s in te enten die inmiddels in een lange wachtrij staan.

Eigenlijk had ze vandaag een vrije dag, maar heeft zich vrijwillig opgegeven om te helpen met de vaccinaties. “Dit is heel bijzonder en ik wil mijn steentje bijdragen”, laat ze weten.

Even aanpoten

“Vandaag vaccineren we zo’n 200 mensen”, vertelt internist-infectioloog Corine Delsing. Zij zet het eerste spuitje bij Van het Bolscher.

Maar het was nog even aanpoten de afgelopen dagen. Toen het MST-personeel in het weekend hoorde dat woensdag met het vaccineren van het ziekenhuispersoneel wordt begonnen, moest er nog veel gebeuren.

Delsing: “We hebben dinsdagavond nog snel een speciaal webinar opgezet waarin de verpleegkundigen hun vragen konden stellen.”

De komende dagen wordt het ic-personeel gevaccineerd. “Dat organiseren we in het ziekenhuis zelf”, aldus Delsing. Ze vult aan dat er ook een aantal collega’s waren die twijfelden. “En dat mag ook. Het is geen verplichting. Maar we proberen iedereen te helpen en wellicht angst weg te nemen.”

Hoe meer antistoffen, hoe beter

Dat in de eerste fase alleen maar ic-personeel wordt gevaccineerd, heeft te maken met het aantal doses dat het ziekenhuis kreeg. “Collega’s die bijvoorbeeld al corona hebben gehad en waarvan we het zeker weten, krijgen in de eerste fase geen spuit. Zij hebben nog antistoffen in hun lichaam zitten en het is wetenschappelijk bewezen dat de antistoffen zeker een half jaar in je lichaam blijven zitten”, licht de internist-infectioloog toe.

“Zodra we meer vaccinaties krijgen, krijgen ze uiteraard ook een spuit.” Delsing laat verder weten dat, ook al heb je antistoffen in je lichaam na een infectie, een coronavaccin extra gaat helpen. “Eigenlijk zijn meer antistoffen alleen maar beter.” Om 14.45 uur is ook Delsing aan de beurt en krijgt haar vaccin - door collega Van het Bolscher.

Start vaccinatie MST

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.