Enschede

Dwergvleermuizen krijgen speciale plek in Stadsveld

Nu nog staan aan de Thomas de Keyserstraat in de wijk Stadsveld oude flats. Maar vanaf april maken deze complexen plaats voor 45 duurzame appartementen van woningbouwcorporatie Domijn, die ook onderdak bieden aan dwergvleermuizen, die tot voor kort in de spouwmuren van de oude flats leefden.

Thomas de Keyserstraat Domijn1
De duurzame één- en tweepersoonshuishoudens van Domijn. © Domijn

Dwergvleermuizen

De appartementen zijn bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens. In totaal bouwt de woningbouwcorporatie 45 galerijwoningen met speciale nissen in de kopgevel waar de vleermuizen kunnen verblijven. "De slaapplekken van deze beschermde diersoort mogen niet zomaar verstoord of vernietigd worden en worden daarom weer hersteld, zodat mens en dier ongestoord naast elkaar kunnen leven", legt woordvoerder Geertje Verschuren van Domijn uit.

Duurzaamheid

De woningen zijn op een bepaalde manier ontworpen. De slaapkamers bevinden zich aan de koelere galerijzijde en het woondeel aan de straatkant op het zuiden. “Hierdoor is het er in de zomer fijn slapen”, meldt Domijn. Daarnaast zit er in de woningen een warmtepomp die in de zomer ook voor koeling zorgt en verder kunnen bewoners gebruikmaken van de eigen zonnepanelen. Deze toepassingen maken de flats bijna energieneutraal. "We hebben voor duurzame één- en tweepersoonshuishoudens gekozen, omdat dit aansluit op wat de huurder wil", aldus Verschuren. "De samenstelling van gezinnen verandert en er is steeds meer vraag naar kleinere woningen."

De woningen, die door PR8 architecten ontworpen en door Van Wijnen gebouwd worden, krijgen een oppervlak van ongeveer 63 vierkante meter met twee slaapkamers, een balkon en een eigen berging. Domijn realiseert één blok met 16 woningen en één blok met 29 woningen.

Toekomst

Oud-bewoners en omwonenden die terug willen keren zijn al geïnformeerd over de plannen. Domijn verwacht dat de woningen in het najaar van 2021 klaar zijn. Sinds augustus van vorig jaar is Domijn bezig met de sloop. In het voorjaar van 2021 gaat de schop in de grond en de woningen worden in het voorjaar van 2022 via loting verhuurd.

Thomas de Keyserstraat Domijn
Zo gaan de nieuwe appartementen aan Thomas de Keijserstraat er uitzien. © Domijn

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.