Enschede

Enschedese nieuwjaarsreceptie: hoop op een normaal nieuwjaar

Een Black Lives Matter-demonstratie op het Van Heekplein, massaontslagen bij Vredestein, een lege Oude Markt of Myrthe van der Houwen die zich voor Enschedese vrouwen inzette. Het was een veelbewogen jaar voor de wereld en ook voor Enschede. Burgemeester Henk Jan Meijer blikt in een speciale online nieuwjaarsreceptie terug op het jaar 2020 en benoemt de decorandi die vandaag een Enschede-speld kregen.

Op 19 november van het afgelopen jaar werd Henk Jan Meijer benoemd tot waarnemend burgemeester als vervanging van Onno van Veldhuizen die nog steeds herstellende is van corona. Voor Meijer een korte, maar intensieve periode. “Mijn complimenten aan iedereen die veerkracht heeft getoond in de afgelopen periode”, begint Meijer het interview.

Polarisatie in raad

Even later heeft hij het verder over een “statistisch rustige” jaarwisseling die hij samen met politieagenten meemaakte, maar inventariseert ook de afgelopen weken. “Enschede is een mooie stad met een internationaal en universitair karakter”, vat Meijer zijn observaties samen. “Een kanttekening hierbij is wel de politieke situatie. Ik kom een aantal discussies tegen in de raad en die lopen polariserend. Daar moet in geïnvesteerd worden. Er moet iets aan die polarisatie worden gedaan.” Meijer benadrukt deze bevinding, maar licht verder niet toe welke discussies volgens hem polariserend zijn.

Elkaar scherp houden

Tot slot wil Meijer dat mensen in 2021 nog meer op elkaar letten en men zich verplaatst in een ander. “Laten we als boodschap meenemen elkaar scherp te houden. Gun elkaar wat en heb begrip voor de ander”, voegt hij toe. “De allerbeste wensen voor 2021, vooral heel veel gezondheid en dat we maar zo gauw mogelijk weer een normaal jaar mogen krijgen.”

De Zwollenaar verwacht nog de hele maand januari in Enschede te blijven. "We gaan de komende vier weken door en dan kijken we hoe het gaat."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.