Twente
Enschede
Hengelo
Video

Dit is de enorme vaccinatie- en testlocatie van Twente

De ‘priktent’ op parkeerplaats P3 van de Universiteit Twente is bijna klaar. Op 15 januari wil de GGD beginnen met vaccineren van zorgpersoneel. Vanaf aanstaande woensdag wordt de locatie alvast als testlocatie in gebruik genomen.

Minimaal 12 mensen wil de GGD Twente in het begin per uur vaccineren. “Aanvankelijk beginnen wij met wat kleinere aantallen”, legt afdelingshoofd Liesbeth de Wit uit. “Uiteindelijk hebben we een capaciteit van ongeveer duizend prikken per dag.” Die aantallen zijn op dit moment nog afhankelijk van de doses van het Pfizer-vaccin die Twente de aankomende weken krijgt.

Testlocatie

De locatie op het terrein van de UT is dé plek voor de inentingen in Twente. In de witte tent worden op dit moment tien vaccinatielijnen opgericht. “Naast deze vaccinatielijnen hebben we in een afgescheiden deel een testlocatie met zes lijnen ingericht. De grootste van Twente. Hier kunnen we uiteindelijk 2000 mensen per dag testen”, aldus De Wit.

Duizenden zorgmedewerkers

Sinds vandaag worden zorgverleners in Nederland, en ook in Twente, uitgenodigd door de eigen werkgever. “Er worden brieven verstuurd we zorgen als GGD uiteindelijk voor de prik”, legt het afdelingshoofd uit. De GGD Twente verwacht in de komende weken zo’n 25.000 tot 30.000 zorgmedewerkers in te kunnen enten.

Wie een prik ontvangt, is binnen 20 minuten klaar. Het geven van een prik is “minutenwerk”, maar de nazorg neemt juist iets meer tijd in beslag. “We willen mensen achteraf een kwartier observeren en helpen als ze bijvoorbeeld flauwvallen of bijwerkingen hebben”, aldus De Wit.

Vaccinatielocatie UT Laura Ratering
De hokjes waar mensen zich voor hun prikje moeten melden. © Laura Ratering

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.