Hengelo

Vuurwerk en mist hinderen Het Hengelicht

Hengelo kon in de nieuwjaarsnacht genieten van Het Hengelicht, een lichtshow die de pijn van het vuurwerkverbod enigszins moest verzachten. Omdat het een beetje mistig was en er toch nog heel wat vuurwerk werd afgestoken, was de lichtshow niet overal in de stad goed te zien, maar de reacties waren overwegend positief: “Dit kan gaan uitgroeien tot een prachtig evenement.”

Jeleukstefoto.nl maakte onderstaande aftermovie:

20.000 euro

Initiatiefnemers Ton Nieuwenhuis en Martin Ciesluk van ‘Het Hengelicht’ hadden weken geleden de organisatie al in gang gezet, maar er was tot afgelopen zondag nog onzekerheid of het doorgang kon vinden, omdat een niet onbelangrijk detail nog geregeld moest worden: het geld. Uiteindelijk kwam de begroting van 20.000 euro rond met hulp van een fiks aantal sponsoren, waaronder gemeente Hengelo.

Hengelicht opbouw edwin nieuwenhuis
De lampen worden klaargemaakt voor een 'prachtige schijnvertoning’. © Edwin Nieuwenhuis

Aftrap door burgemeester Schelberg

Om acht uur ’s avonds schakelde burgemeester Sander Schelberg het licht aan en gingen meer dan twintig auto’s met aanhanger en enkele trucks, allen voorzien van verstralers, de weg op in Hengelo. Op acht vaste locaties stonden eveneens lichtinstallaties.

icon_main_quote_red_glyph

“Toen de lampen aangingen heb ik echt even een traantje gelaten.”

Ton Nieuwenhuis

'Dit kan gaan uitgroeien tot een prachtig evenement'

De show kon in Hengelo vanachter het raam of vanaf de straat worden bekeken, maar er was ook een livestream op Facebook. Daar stroomden de hele avond en nacht reacties binnen. Er waren de bekende zuurpruimen (‘Wat een aanfluiting. Niks van kunnen zien. Kost een paar euro en dan heb je nog niks.’), de positief kritische Hengeloërs (‘Helaas door de rookontwikkeling van het vuurwerk weinig van jullie harde werk kunnen zien.’) en de mensen met de roze bril (‘Organisatie bedankt! Een leuk idee om met de lichtbakens door de wijken te rijden. Dit kan gaan uitgroeien tot een prachtig evenement.’).

Hengelicht ciesluk edwin nieuwenhuis
Martin Ciesluk is de man achter alle techniek. Hier is ie druk met de laatste loodjes. © Edwin Nieuwenhuis

‘Niet alles in de hand’

Organisator Ton Nieuwenhuis reageerde daar als volgt op: ‘We zien helaas ook wat negatievere berichten voorbij komen. Ik hoop dat jullie snappen dat we met Het Hengelicht voor iedereen waarde hebben willen geven aan deze nacht. Helaas hebben wij sommige factoren niet in de hand.’

'Traantje gelaten'

Na afloop was hij enthousiast: “Toen de lampen aangingen heb ik echt even een traantje gelaten. De chauffeurs kwamen na hun rit ook terug met fantastische verhalen.” Volgens Nieuwenhuis smaakt dit alles zeker naar meer.

Hengelicht je leukste foto
20.00 uur. De aftrap van Het Hengelicht op het evenementenplein. © Jeleukstefoto

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.