Enschede

MST: “Drie vuurwerkslachtoffers, covid baart zorgen”

Het MST meldde vanochtend vroeg drie vuurwerkslachtoffers, alle van voor de jaarwisseling zelf. Rond middernacht, het moment waarop normaal gesproken altijd de meeste mensen de Spoedeisende Eerste Hulp worden binnengebracht, werd er niemand met vuurwerkgerelateerd letsel behandeld. Die relatieve rust geldt niet voor de covid-afdeling. Daar is de situatie nijpend.

Vuurwerk Ernst Bergboer
Vuurwerk boven Enschede-zuid, even na middernacht © Ernst Bergboer

“Ik schrok nog wel rond twaalf uur”, vertelde SEH-arts Rein IJmker aan het einde van zijn dienst, vanochtend rond half acht. “Er was nog aardig veel vuurwerk te zien, ondanks het verbod. Maar er zijn buiten die drie gevallen van eerder op de avond geen vuurwerkslachtoffers meer bijgekomen.” Patiënten die behandeld moesten worden om een ongeval waarbij alcohol in het spel was zijn er evenmin geweest.

Piek rond middernacht

IJmker constateerde onderweg naar zijn nachtdienst al dat er beduidend minder vuurwerk te zien was dan in andere jaren. “Als ik normaal voor deze dienst naar het ziekenhuis rijd, zie je het al volop knallen bij Almelo en Hengelo en als je Enschede binnenkomt. Dat was dit keer heel anders.” Vorig jaar werden er op 31 december en 1 januari tien mensen met vuurwerkletsel behandeld. “1 januari is nog niet voorbij, maar de piek ligt echt rond middernacht. Ik verwacht niet dat er nog slachtoffers bij gaan komen.”

Zorgelijker: groepen mensen op straat

“Het was een gewone nachtdienst”, stelde IJmker dan ook. Het Enschedese ziekenhuis had zich wel op de jaarwisseling voorbereid. IJmker: “We hadden een extra verpleegkundige en twee extra dokters. Dat is wat we altijd doen met de jaarwisseling.” Een gewone nachtdienst betekent in dit geval een gewone covid-nachtdienst. Er is, zo vertelde IJmker, wel een 'handjevol' covid-patiënten opgenomen. En dat is zorgelijker.

“We hoorden op de afdeling wel dat er vannacht toch nog aardig veel groepjes mensen van meer dan vier bij elkaar waren. Eerlijk gezegd vonden we dat ook veel spannender dan de aantallen vuurwerkslachtoffers. Ik hou mijn hart vast voor een covid-piek over een of twee weken.” Volgens IJmker is de situatie in het Enschedese ziekenhuis 'ietsje minder nijpend' dan in de afgelopen week. “Het is echt dramatisch geweest. Maar vannacht hebben wel weer een aantal patiënten met covid opgenomen, die bedden liggen zo weer vol.”

Covid-personeel huilend op de gang

De eerste-hulparts schetste het beeld van een covid-afdeling waar de koek echt op is. “Het blijft maar doorgaan. De ene patiënt gaat de weg, de volgende wordt weer binnengereden. Er is geen tijd voor rust. Op de covid-afdeling heb ik personeel huilend op de gang zien staan. Zoveel patiënten zijn er, zo druk zijn ze ermee bezig. Het wordt hoog tijd dat er een beetje lucht komt.” IJmker voegde daar aan toe dat die druk ook komt omdat personeelsleden ziek zijn.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.