Gasloos Enschede

Alles over energiebesparing in de digitale krant Enschede Bespaart

De energiekrant ‘Enschede Bespaart’ heeft er onder andere toe geleid dat de actie van de gemeente Enschede om gratis materialen voor energiebesparing te leveren nu al een doorslaand succes is. Materialen als radiatorfolie vlogen de deur uit en waren al na enkele dagen niet meer beschikbaar in de Bespaarswinkel van het Energieloket-Enschede. In totaal schreven al zo'n 10.000 Enschedeërs zich in bij het Energieloket. Hieronder de krant in een digitale uitgave voor de mensen die de printversie hebben gemist.

Van het gas af

In de krant wordt alvast een voorproefje gegeven over wat de inwoners binnenkort en op langere termijn te wachten staat. Op korte termijn kunnen we er met elkaar voor zorgen dat er aanzienlijk minder energie wordt verbruikt, op de langere termijn, voor 2050, moet Enschede van het gas af. Hoe dat gaat en op welke moeilijkheden we soms stuiten, wordt in de krant verteld.

Twekkelerveld als voorbeeld voor de stad

Aan de ene kant hebben we het verhaal van Twekkelerveld. Die wijk dient als voorbeeld voor de rest van de stad: de inwoners van de 5000 huizen moeten in dat deel van Enschede al voor 2030 gasloos door het leven.

En dan is er nog het probleem van de oude huizen waar onze stad er heel veel van heeft. Slopen of voor veel geld isoleren of misschien nog een andere oplossing?

De Enschedeërs Colin Vaneker en Jonne Distel hebben hun keus al gemaakt. Zij kochten hun woning uit 1901, isoleerden het huis van boven tot onder en van voor naar achteren en wonen nu in een woning met de charme van een eeuweling en het comfort van 2020. Een kostbaar project ‘maar meer dan de moeite waard’, vindt het stel.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.