Enschede

Aangifte gemeente tegen Beunders geseponeerd

De aangifte wegens smaad en laster die de gemeente Enschede in juni deed tegen Sociaal Hart-voorman René Beunders is geseponeerd, zo meldde het arrondissementsparket Oost-Nederland in een brief die vandaag bij de beklaagde op de mat viel. Naar het oordeel van het OM is het feit waarvan de gemeente Beunders beschuldigde niet strafbaar. De gemeente legt zich bij die beslissing neer.

Rene Beunders
René Beunders eerder dit jaar bij 1Twente Vandaag © Ernst Bergboer

Beunders kwam dit jaar hevig in aanvaring met de gemeente. Eerst was daar een aangifte tegen de sociaal voorvechter wegens smaad en laster, vijf weken later gevolgd door een formele waarschuwingsbrief voor overtreding van het gemeentelijke agressieprotocol. In beide gevallen draaide het om ontspoorde contacten met de gemeentelijke klachtencommissaris.

Verspreiden van smaad en laster

De klacht van de gemeente draaide om een anonieme brief met ernstige beschuldigingen aan het adres van de klachtencommissaris. Beunders stuurde die brief door naar de klachtencommissaris, het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Burgerplicht, vond Beunders. De gemeente zag het als het ‘opzettelijke verspreiden van smaad en laster met de kennelijke bedoeling daar ruchtbaarheid aan te geven’ en deed aangifte.

Vertroebelde verhoudingen

De verhoudingen tussen de gemeentelijke ombudsman en Beunders waren al gespannen. De klachtencommissaris was van mening dat de handtekening onder een verklaring van een cliënt van Sociaal Hart niet van die cliënt was. Beunders op zijn beurt vond dat een schandelijke conclusie, die hij weerlegde die met een nieuwe verklaring waarin de desbetreffende cliënt stelde altijd zelf brieven en documenten te ondertekenen. Ook Beunders deed aangifte tegen de gemeente wegens smaad en laster, een zaak die eveneens en al eerder werd geseponeerd.

Gemeente wil herstel normale werkrelatie

De gemeente legt zich neer bij het sepot van de zaak tegen Beunders. Om een lang slepende gerechtelijke procedure te voorkomen die het herstel van een normale werkrelatie met de belangenbehartiger in de weg zou staan, zo staat in een verklaring te lezen. ‘Dat is in niemands belang en zeker niet in het belang van de mensen waarvoor beide partijen wensen op te komen’.

Sociaal Hart zit zich in voor de belangen van Enschedeërs die in de knel komen door strenge regelgeving of verdwaald raken in procedures. Beunders is een van de eerste en meest uitgesproken criticasters van het strenge beleid van zijn gemeente.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.