Hengelo

Dit zijn de carbidregels voor Hengelo

Carbidschieten is een jaarlijkse traditie, maar door corona wordt het dit jaar anders dan normaal. De regels rondom het carbidschieten zijn verzwaard. Dit is het overzicht van de regels in de gemeente Hengelo.

Wie is de BOCK film V1 0 01 37 00
Diegene die de bus afvuurt moet minimaal 16 jaar of ouder zijn en mag geen alcohol of drugs hebben gebruikt. © Campagneteam BOCK

Waar mag je knallen?

Je mag niet zomaar overal gaan knallen. Je moet je vóór 30 december hebben aangemeld bij de gemeente dat je wilt gaan carbidschieten. Er mag alleen geknald worden op oudejaarsdag van 10.00 tot 16.00 uur en dit mag alleen buiten de bebouwde kom. Ook mag er 75 meter in het schootsveld geen gebouwen, paden of wegen zijn. Daarnaast moet er minimaal 75 meter afstand worden gehouden van huizen, 150 meter van verzorgings- en ziekenhuizen, 150 meter van dierhouderijen en ruim 500 meter van vogelbeschermingsgebieden. De carbidknallers moeten een afzetlint spannen rondom het afschietgebied.

Melkbus

Er worden ook eisen gesteld aan het formaat van de bus. De inhoud van de bus mag niet meer zijn dan 30 liter. Er mag géén deksel worden afgeschoten, een voetbal mag wel worden afgeschoten, zolang dit op een veilige manier gebeurt. De bus moet stevig op de bodem staan, zodat er geen terugslag is. Diegene die de bus afvuurt moet minimaal 16 jaar of ouder zijn en mag geen alcohol of drugs hebben gebruikt.

De BOCK

Diegene die de bus afvuurt moet minimaal 16 jaar of ouder zijn en mag geen alcohol of drugs hebben gebruikt. De veiligheidsregio kwam met een campagne genaamd de 'BOCK’, wat staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. Het is een tegenhanger van de BOB, iemand die op een verantwoordelijke manier en onbeschonken carbid aan het schieten is.

Carbid

Carbid, ook wel calciumcarbide genoemd, is een soort steen. Door water aan de steen toe te voegen ontstaat er een chemische reactie. In een afgesloten bus ontstaat er een harde knal wanneer je er een vuurtje bijhoudt. Carbid werd vroeger voor veel verschillende dingen gebruikt zoals lampen.

Een overzicht van de regels zijn terug te vinden in de apv van Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.