Twente
Enschede

Enschede wordt dé vaccinatielocatie voor de regio

Zorgmedewerkers uit Twente en ruime omgeving kunnen in Enschede hun vaccinatie tegen Covid halen. Dat heeft de nationale GGD dinsdagmiddag bekend gemaakt. Naast Enschede is in de provincie Overijssel ook Zwolle als priklocatie aangewezen.

Pexels gustavo fring 3985170
De zorgmedewerkers kunnen hun vaccinatie ophalen in Enschede. © Gustavo Fring, Pexels

In bedrijf

De inentingen beginnen landelijk op 8 januari. Enschede is dan nog niet in bedrijf. De eerste vaccinaties hebben naar verwachting half januari plaats. Op 18 januari moeten alle vaccinatielocaties in gebruik zijn. De zorgmedewerkers krijgen hun inenting in de grote tent die op het UT-terrein is opgezet.

De medewerkers krijgen een brief thuis van de RIVM waarin wordt uitgelegd hoe ze zelf datum en tijdstip van de vaccinatie kunnen plannen.

Lage temperatuur

De locatiekeuze heeft te maken met het beschikbare Pfizervaccin, dat bij min 70 graden bewaard moet worden. Door die lage temperatuur is het lastig om het vaccin op heel veel locaties te bewaren.

Het is voor de GGD’s ook moeilijk om heel grote groepen tegelijkertijd te vaccineren. De verwachting is dat voorlopig door de coronaregels niet meer dan achttien mensen per uur gevaccineerd kunnen worden. Daarbij komt nog dat drie weken na de eerste inenting een tweede prik gehaald moet worden.

Acht januari

De vaccinatie begint landelijk op acht januari met de inenting van zorgmedewerkers uit verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning.

Naast het Pfizer-vaccin is waarschijnlijk ook binnenkort het Moderna- en AstraZenecavaccin beschikbaar.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.