Enschede
Politiek
Video

Hetty Wolf over signalen misstanden in sociaal domein

“Er is iets aan de hand, dat is onderkend, en ik kan me niet voorstellen dat het hierbij blijft.” Dat zei Hetty Wolf, fractievoorzitter van GroenLinks in de Enschedese gemeenteraad na het debat over het memo en de brandbrief van het Diaconaal Platform van vorige week.

Dat debat vond plaats na een eerder besloten gesprek tussen woordvoerders van de verschillende gemeenteraadsfracties en dat Diaconaal Platform Enschede (DPE). DPE zond begin november een memo naar de gemeenteraad over ernstige misstanden in de afwikkeling van bezwaar- en beroepsprocedures, waarbij de gemeente niet het belang van burgers maar de eigen belangen voorop zou stellen.

Onderzoek naar de onderzoeksvraag

De raad zit met de kwestie in haar maag, dat bleek ook uit de woorden van Wolf. “Het maakt enorm veel los bij iedereen. De problematiek is ingewikkeld, dat proef je met name bij de coalitie. Raadsleden hebben onvoldoende zicht op wat er nou precies aan de hand is.” Uitkomst van het debat was dan ook dat een commissie van externe leden van de Enschedese Rekenkamer gaan inventariseren welke vragen er leven bij de raadsfracties en in het college. Half januari moet er een rapport liggen met daarin een advies over hoe een vervolgonderzoek eruit zou moeten zien.

icon_main_quote_red_glyph

"Ik ga er van uit dat er een extern onderzoek komt."

Hetty Wolf in 1Twente Vandaag

Insteek: “We moeten wat doen”

Of dat vervolgonderzoek er gaat komen, is de vraag. Wolf noemt de optie dat de raad tegen een onderzoek gaat stemmen ‘theoretisch’. “Ik heb de insteek gevoeld dat we wat moeten met wat er is gesignaleerd - niet alleen door het Diaconaal Platform, ook door Sociaal Hart en sociaal-advocaten. Als de rekenkamer rapporteert, kan ik me niet voorstellen dat je dan zegt: ‘Dan is het probleem opgelost, dan hoeven we niets meer te doen’.” Wolf gaat er vanuit dat er een onderzoek gaat komen.

Hetty Wolf Ernst Bergboer
Hetty Wolf: "Er moet nu iets gebeuren." © Ernst Bergboer

Een aantal raadsfracties wilde dat de rekenkamer ook het Diaconaal Platform, Sociaal Hart en sociaal-advocaten meeneemt in haar rondje, maar daar voelden coalitiepartijen BBE, VVD en CU niet voor. Wolf: “Het bleef een beetje onduidelijk waarom ze dat niet wilden, maar die partijen worden wel meegenomen in het vervolg. Ik ga er van uit dat er een extern onderzoek gaat komen, anders keurt de slager zijn eigen vlees.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.