Hengelo
Cultuur

Barst viert kerst niet op de planken, maar voor de buis

De Hengelose jeugdtheatergroep Barst treedt al jaren op voor volle zalen. Dit jaar zou een uitvoering van Oliver! het sluitstuk van het jaar worden, maar door corona moesten de bakens verzet worden. En dat gebeurde eigenlijk moeiteloos. Er is nu een twee uur durende kerstshow opgenomen, te zien op de vernieuwde website van Barst. Artistiek leider Rinus Morsink en zijn rechterhand Rinze Poelstra spraken er vrijdag 18 december over in 1Twente Vandaag.

Vals kinderkoor

Het allerslechtste kerstspel ooit, een commercial waarin een valszingend kinderkoor met de juiste pilletjes een koor vol nachtegaaltjes wordt, grappige sketches en leerzame kwisjes: de uitzending zit er vol mee. Rinus Morsink (71): "Normaal zijn er in een stuk grote rollen en kleinere rollen, maar nu had iedereen evenveel tijd in de spotlights. Iedereen mocht de rollen kiezen, die hem of haar op het lijf geschreven was. Wij zorgden voor de kaders en de kinderen kwamen vervolgens met de meest onverwachte ontknopingen."

Tweejaarlijkse film

Barst is van huis uit een theatergroep, maar heeft al veel ervaring met film. Morsink: "We maken elke twee jaar een grote speelfilm. Toen duidelijk werd dat een grote theaterproductie er dit jaar niet in zat, was het duidelijk wat ons te doen stond: iets met film."

Barst Ernst Bergboer
Rinus Morsink (links) en Rinze Poelstra vormen de leiding van jeugdtheatergroep Barst. © Ernst Bergboer / 1Twente

'De kinderen missen jullie'

Rinze tegen Rinus: "Ik kwam op een zaterdag aan het begin van de eerste lockdown binnen in onze oefenruimte en toen zat jij daar heel sneu in een hoekje met een kopje koffie en verzuchtte: 'Er is helemaal niemand'." Hij vervolgt: "Ouders lieten ons ook weten dat de kinderen ons en elkaar misten. Of we niet iets konden bedenken. We zijn toen met een camera naar het lokaal gegaan en hebben onze eerste online les verzorgd."

icon_main_quote_red_glyph

'Ouders lieten weten dat de kinderen ons en elkaar misten'

Rinze Poelstra

Paasprogramma

Niet veel later is Barst begonnen met de opnames van 'Het Barst Journaal' dat nu te zien is bij 'Omroep Barst' op de vernieuwde website en onderaan dit artikel. Het betreft twee uur televisie, dat voor YouTube in twee delen van een uur is geknipt.

Omdat corona nog wel even onder ons is, zijn Rinus en Rinze nu begonnen met een paasprogramma...


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.