Enschede
Video

Voor het eerst in 400 jaar komen Saturnus en Jupiter heel dicht bij elkaar

Wie maandagavond heel goed naar de hemel kijkt, kan het misschien zelfs zien. Jupiter en Saturnus staan precies in één lijn achter elkaar. Dit gebeurt heel zelden en is voor astronomen een groot spektakel. Maar diezelfde dag is ook nog eens de Winterzonnewende. Voor yoga- en meditatielerares Tanja Kienhuis uit Oldenzaal hét moment om te gaan mediteren.

Kienhuis organiseert elk jaar op de dag van de Winterzonnewende een meditatie. “De energie is dan extra bijzonder. Je gaat je dan openen om de energie te ontvangen”, licht de yogalerares toe. “En doordat Jupiter en Saturnus dit jaar in één lijn staan, komt er nog meer energie vrij.”

Energetisch systeem in balans

Kienhuis wil op deze dag, juist in deze donkere tijd en aan het einde van het jaar, dat mensen iets neerzetten en de energie gebruiken om iets te veranderen. Volgens de yogalerares is de energie al de dagen voor de Winterzonnewende aanwezig. “De zondag is bijvoorbeeld heel geschikt om mentale vraagstukken neer te zetten”, vertelt zij. Voor Kienhuis voelt de aanwezige energie als een trilling en hangt er de dagen voor de Winterzonnewende een bepaalde sfeer in de omgeving. “Maandagavond organiseer ik daarom een yogasessie. De mind moet stiller worden en ons energetisch systeem moet weer meer in balans komen. Precies om acht minuten voor 19.30 uur op maandagavond is de energie goed te voelen en kunnen we de verbindingen maken door te mediteren”, licht Kienhuis toe.

icon_main_info_white_glyph

400 jaar geleden...

Dat de twee planeten in één lijn staan, gebeurt volgens astrologen elke twintig jaar. Dit jaar is het gat tussen Jupiter en Saturnus echter duidelijk kleiner en dat zag de mensheid voor het laatst zo’n 400 jaar geleden. Volgens weerplaza was dat op 16 juli 1623. De ‘conjunctie’ is de komende dagen in de avond aan de zuidwesterlijke hemel te zien. Als er geen bewolking is, ziet men Jupiter als de heldere planeet. Saturnus is wat minder fel.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.