Enschede

Duitse Boeing 747 komt toch niet naar Twente Airport: ‘Hebben geen deal met Lufthansa’

Ken je dat verhaal van die 747 die naar Enschede ging? Nou die komt niet. Volgens Duitse media komt er vrijdag een 747-400 van Lufthansa naar Twente om daar gesloopt te worden. Maar daar klopt niets van, zegt AELS, de jumbosloper op Twente Airport.

461220 lufthansa 2208981 1920
Afbeelding ter illustratie / Pixabay

AELS-directeur Derk-Jan van Heerden is niet erg blij met het bericht dat door de Duitse luchtvaartsite aero.de de wereld in is geslingerd, waarna het her en der werd overgenomen. „Want er klopt niks van. En nou zit ik met het gezeik, om het maar plat te zeggen.”

Vanaf het moment dat de site het de wereld instuurde krijgt AELS telefoontjes van zakelijke partners én liefhebbers om onderdelen over te nemen. „Als het gaat om een luchtvaartbedrijf dat op zoek is naar een speciaal onderdeel, zoals een hoogtemeter… prima; die kunnen we vermoedelijk ook wel helpen. Maar zo’n verkeerd bericht trekt ook heel veel interesse van verzamelaars en liefhebbers. Die willen dan graag het derde lampje linksachter hebben. Of die ene deurknop. Prachtig hoor, dat enthousiasme bij mensen. Maar ik kan er niets mee, want het toestel komt niet.”

Altijd reuring

Elke keer als bekend wordt dat er een groot vliegtuig naar AELS komt, geeft dat tot veel reuring en interesse, ook van vliegtuigspotters. Dat leidde tot overlast. Het bedrijf besloot daarom eerder al om de komst van vliegtuigen niet meer aan te kondigen. En nu vanwege de coronamaatregelen al zeker niet. Maar volgens Van Heerden is er beslist geen sprake van dat de komst van de 747-400 onder de pet wordt gehouden. „Volgens de Duitse berichten zou er donderdag al een toestel hiernaartoe komen. En? Precies: dat is er dus ook niet. We hebben geen deal met Lufthansa.”

Vloot wordt uitgedund

Wel is duidelijk dat Lufthansa haar vloot gaat uitdunnen nu er door de coronacrisis veel minder wordt gevlogen. Er worden vermoedelijk vijf Boeings 747-400 weggedaan die al tegen het eind van hun levensduur zitten. Ook andere maatschappijen zijn vanwege de corona bezig hun vloot uit te dunnen. AELS voert met meerdere bedrijven gesprekken over het overnemen en recyclen van overbodige toestellen.

Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.