Verkeer
Stuur appje
Zoek

Steeds meer medicijnresten en verf in Twents riool

Het is bijna niet voor te stellen, maar het is nog vijftig jaar geleden dat Hengelo een rioolwaterzuiveringsinstallatie kreeg. Tot eind jaren zestig dreven uitwerpselen en andere troep letterlijk door de Twentse beken en kanalen. Het water is nu schoner dan ooit, maar er zijn nieuwe uitdagingen voor de waterbeheerders. Bestuurder bij Waterschap Vechtstromen Erik Lievers was te dinsdag 15 december gast bij de 1Twente-talkshow Hengeloos Peil.

Erik Lievers past vriendelijk wanneer presentator Niels Veurink hem een bekertje water uit het Twentekanaal aanbiedt: “Nee, dank je. Het is schoon water, maar niet geschikt als drinkwater”, zegt Lievers. Vijftig jaar geleden zou Veurink dit absoluut niet hebben durven vragen aan de bestuurder. Toen nog werd al het rioolwater en afvalwater van de industrie geloosd in sloten, beken en kanalen. Vroeger kon men aan het oppervlaktewater zien met welke verf de fabrieken van Blijdenstein, Van Heek en Menko die dag hun textiel kleurden.

Twente telt 20 rioolwaterzuiveringsinstallaties, waaronder die in Hengelo. Lievers over het zuiveringsproces: “Dat gebeurt op heel natuurlijke wijze. Bacteriën doen het meeste werk.” Eerst filteren grote 'harken' mobiele telefoons, kunstgebitten en andere grote onderdelen uit het rioolwater. Daarna gaat het naar de bassins en wordt het gezuiverd door bacteriën. Het slib dat overblijft, wordt vergist, waardoor er gas vrijkomt. Met dit gas wordt er op het terein van de waterzuivering energie opgewekt voor de eigen bedrijfsvoering én voor nog eens 3.500 Hengelose huishoudens.

“Door medicijnresten in het water veranderen bepaalde vissen van geslacht. Die resten uit het water krijgen, is de grootste uitdaging waarvoor we nu staan.”

Het water is schoner dan ooit, maar er zijn ook uitdagingen. Medicijnresten eindigen uiteindelijk in de beken, wat een nadelig effect heeft op planten en dieren. Lievers: “De bevolking wordt ouder, waardoor het medicijngebruik stijgt. Die medicijnresten plas je uit en die eindigen op deze manier in het riool.”

Bepaalde medicijnresten kunnen er worden uitgefilterd, maar dat lukt niet met alles. Met alle gevolgen van dien voor de biodiversiteit. “We zien bijvoorbeeld dat bepaalde vissen van geslacht veranderen. Dat is wel een teken dat het niet goed is voor de natuur.” Samen met medicijnfabrikanten en de zorg wil het waterschap het aantal medicijnresten in het water verminderen.

Door de lockdown zitten meer mensen thuis. Mensen die vervolgens de kamer gaan sauzen of een kastje een nieuw kleurtje geven. Ook dat merken ze bij het waterschap: “We zien bijvoorbeeld meer verf in het rioolwater. Mensen spoelen het kennelijk door de wc. En rond de jaarwisseling wordt er steevast veel oliebollenvet door de plee gespoeld."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.