Hengelo
Politiek

Van Wakeren door het stof na 'stiekem' weghalen milieuplein

Wethouder Bas van Wakeren is woensdag tijdens de raadsvergadering door het stof gegaan na gebrekkige communicatie over het weghalen van een bovengronds milieuplein aan de Platinastraat. Op de containers hing twee weken lang een brief met de mededeling dat het milieuplein verwijderd zou worden en een verwijzing naar een alternatieve locatie, maar dat was dan ook het enige. Inwoners die waren aangewezen op dit milieuplein werden verder niet geïnformeerd. Dat stak met name de inwoners van Oele, die er veel gebruik van maakten.

20201216 zwerfafval1
Aanleiding voor het weghalen van het bovengrondse milieuplein is het voortdurend dumpen van grofvuil, dit tot grote ergernis van inwoners en omliggende bedrijven. © Stockfoto 1Twente

'Onaangenaam verrast'

"Ik moet toegeven dat ik onaangenaam verrast was dat er geen aanvullende afstemming heeft plaatsgevonden met de inwoners van Oele. Dat spijt mij en had achteraf beter gekund", aldus de wethouder, die meerdere keren nadrukkelijk zijn excuses aanbood.

Aanleiding voor het weghalen van het bovengrondse milieuplein is het voortdurend dumpen van grof vuil, dit tot grote ergernis van omwonenden en omliggende bedrijven. Volgens van Wakeren gaven Twente Milieu en de politie het nadrukkelijk advies om het milieuplein met spoed te verwijderen.

Alternatieven

Bernadette Morskieft, raadslid van het CDA, vond de communicatie naar de inwoners erg onduidelijk en stelde vragen. Van Wakeren gaf vervolgens nogmaals toe dat de inwoners hierover beter geïnformeerd hadden kunnen worden. "We hebben een goede verstandhouding met de bewonersorganisatie Oele. Het is van wezenlijk belang om deze in stand te houden. We zijn met de bewoners in gesprek om tot een passende oplossing te komen."

Een mogelijk alternatief is het plaatsen van een oranje en blauwe container bij het Oeler schooltje. "Dat is niet zo afgelegen en er is daar een sterkere sociale controle dan aan de Platinastraat. Zodra daarover meer duidelijk is, zullen wij alle inwoners van Oele schriftelijk informeren."

Cameratoezicht

Een vraag die ook aan de orde kwam is of het plaatsen van twee camera's eventueel een oplossing was geweest. Van Wakeren liet daarop weten dat dit niet mogelijk was. "Er hadden veel meer camera’s geplaatst moeten worden om goed toezicht te kunnen houden. Het is een heel afgelegen plek. Cameratoezicht had daar geen oplossing gebracht.”

Han Daals van BurgerBelangen vroeg zich af of er geen vaste wijze van communicatie tussen ambtenaren, Twente Milieu én wethouder is, zodat er bij wijzigingen aan twee kanten meegekeken wordt. De wethouder verklaarde daarop zeker op de hoogte te zijn geweest dat het milieupark aan de Platinastraat verwijderd zou worden. "Ambtelijk is dat meegedeeld en het is ook in het college besproken. Ik ga er dan vanuit dat er een goeie communicatie plaatsvindt met de omwonenden."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.